Ponoš: Polako sa vojskom na ulicama

84 0
ponoš
Potpredsednik Narodne stranke i bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš izjavio je da su razumljive mere ograničavanja kretanja zbog usporavanja epidemije virusa korona, ali da nije spreman da podrži uvodjenje vanrednog stanja, dok se ne vidi koje konkretne mere Vlada Srbije planira da sprovede.
Ponoš je listu Danas rekao da je razlog za uzdržanost činjenica da se vanrednim stanjem ograničavaju ustavno garantovana ljudska prava, a po njegovim rečima, poznato je kako su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov režim odnosili prema ljudskim pravima i svojim ustavnim ovlašćenjima prethodnih osam godina kad nije bilo vanrednog stanja.
Osim toga, zabrinjava i to što je Vučiću prva asocijacija oko vanrednog sanja – vojska na ulicama. Polako s tim. Policija je mnogo brojnija i mnogo kvalifikovanija da se bavi ograničavanjem kretanja u gradovima, pre svega u vidu kontrole. Da ne govorim o psihološkoj dimenziji, dodao je Ponoš, a saopštila Narodna stranka.
Ponoš je istakao da je pre razmišljanja u uvodjenju vanrednog stanja već odavno trebalo proglasiti vanrednu situaciju na teritoriji cele države i zadejstvovati Republički štab za vanredne situacije sa odgovarajućim stručno-operativnim timovima.

Kako je ocenio, na taj način mogle su se primeniti posebne mere i angažovati snage i sredstva za pojačan režim rada postojećih službi shodno njihovim regularnim ovlašćenjima, a tako bi se obavile i pravovremene i sveobuhvatne pripreme društva za ono što neminovno sledi.

Izgubljeno je dragoceno vreme od pojave epidemije u Kini i kasnilo se sa pedantnim i restriktivnim kontrolama na graničnim prelazima, nabavkom zaštitnih maski, pripremom javnih službi…, naveo je Ponoš.
Ponoš je dodao da je umesto toga održana „stend-ap konferencija za novinare na kojoj se Vučić, uz sasluženje veselog lekara, šegačio sa zdravstvenim izazovom koji drma ceo svet“, i kako je ocenio, na taj način javnim službama je „setovan“ relaksiran odnos prema opasnosti koja nije za potcenjivanje.
Neubedljivo objašnjenje kako informacija o raspoloživim respiratorima od premijerkine državne tajne postaje Vučićeva lepa vest, pa ponovo Vučićeva državna tajna, nije doprinela smanjenju nepoverenja u vlast. Vučić bio imao manje razloga da preklinje narod da mu veruje kad ministar zdravlja ne bi obećavao da će napraviti vakcinu, rekao je Ponoš.

Ponoš je dodao da dramatične konferencije za novinare sa podizanjem tona i gubitkom fokusa ne pomažu u smirivanju panike ni povećanju poverenja u državu, a svakako ne pomaže ni kad se unapred sva odgovornost prebacuje na građane.
Ne postaje se tako otac nacije, a nešto nam baš i ne treba očinska figura, precizirao je Ponoš.
Upitan da li bi trebalo otkazati izbore zakazane za 26. april, Ponoš je odgovorio da izbori danas nisu važna tema nikom ozbiljnom i odgovornom, a da inače nije bilo uslova da se ti izbori raspisuju i održavaju ni pre pojave virusa.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X