Položaj osoba sa invaliditetom u Boru: Sete nas se 3. decembra

281 0

BOR (IST Media, Ivana Milovanović) Ivica Ćosić i Slobodan Stojanović iz Bora, svakodnevno imaju poteškoće u kretanju kroz svoj grad. U Boru nema taktilnih staza ni zvučnih semafora, međutim, i naizgled svakodnevno okruženje njima stvara problem prilikom kretanja.

 

“Ja sam visok čovek oko 2 metra, gde god da se okrenem, mogu da udarim u nešto. Grane su orezane na 1,8 metara, tezge na pijaci su visine 1,6 metra, a standard za sve je dva metra i 20 centimetra”, kaže Ivica.

 

I za Boranina Slobodana Stojanovića, kretanje je osnovni problem.

 

Slobodan Stojanovic Buca: problemi za invalide
Slobodan Stojanovic Buca: Bez niskopodnih autobusa invalidima život nemoguć

“U Opštini Bor ne postoje niskopodni autobusi u koje bi mogle da uđu osobe u kolicima, ili one koje imaju problem sa kretanjem. Zato ljudi i ostaju kod kuće, pogotovo oni iz seoskih sredina, koji nemaju mogućnosti da dođu do grada. Takođe, manje od 1% objekata ima rampe, odnosno pristup za kolica, koje ne samo da olakšavaju kretanje osobama sa invaliditetom, već su korisne i za stara lica i majke sa malom decom”, kaže Slobodan.

 

Osim ahritektonskih barijera, problem sa kojim se osobe sa invaliditom svakodnevno bore je diskriminacija, od kojih je najupečatljivija ona prilikom zapošljavanja.

 

“Imamo dva antidiskriminaciona zakona, koji se poštuju samo na papiru. Diskriminacija je vidljiva na svakom koraku, ali je teško dokaziva i pre svega za nas skupa. Potrebno je da ja kao pojedinac tužim nekoga za koga smatram da me je diskriminsao prilikom zapošljavanja, a to sve puno košta”, kaže Ivica i dodaje da se lokalne vlasti osoba sa invaliditetom sete jedino 3. decembra i pred izbore.

 

Tokom 2013. i 2014. godine, Slobodan kaže da su na nivou Opštine zbog nedostatka novca ukinuti i stopirani svi projekti, dok su u 2015. oni prepolovljeni.

 

“Personalna asistencija je sa 8 sati, smanjena na 4, a osobe sa invaliditetom, zaposlene preko projekata primaju platu koja je niža od mesečne isplate za socijalnu pomoć”, kaže Slobodan.

 

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana koji je povod da se skrene pažnja na probleme s kojima se osobe s invaliditetom suočavaju a to su pre svega siromaštvo, visoka stopa nezaposlenosti i iključenost iz društva.

 

Procene su da preko milijardu ljudi, ili približno 15 odsto svetske populacije, živi sa nekim oblikom invaliditeta.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X