Pola veka od bratimljenja Bora i francuskog Krezoa

125 0

Povodom obnavljanja saradnje bratimljenih gradova Bora i Krezoa, Bertrand Millet, ataše za saradnju i Eva Jurić, koordinator za saradnju ispred ambasade Francuske posetili su Bor. Na sastanku sa čelnim ljudima grada Bora dogovorili su se o produbljivanju saradnje na kulturnom i obrazovnom nivou.

Želimo da pokrenemo saradnju koja je ranije postojala, i od prošle godine intenzivno  radimo na tome. Razgovarali smo o daljim vidovima saradnje, prvenstveno sa decom koja su nekada odlazila u Francusku i francuska deca dolazila u Bor.

Moguća je saradnja i sa sportskim i kulturnim udruženjima. Ja sam vrlo optimiističan kada je u pitanju ova saradnja, pogotovu kada su mladi u pitanju, kako bi se francusko srpsko prijateljstvo ojačalo, istakao je Bertrand Millet.

Dobrica Đurić ispred gradske uprave grada Bora rekao je da će se u narednom periodu pripremiti dokumenti koji će formalizovati gotovo pedeset godina saradnje.

Napraviće se plan saradnje u oblasti kulture, obrazovanja i sporta. I Bor i Krezo imaju muzeje slične tematike, povezaćemo direktore škola  kako bi mogle da se nastave posete Boru i Krezou, ojačati saradnju sportskih klubova.

Muzej će uraditi mapiranje na teritoriji grada kako bi se tačno utvrdilo šta su francuska društva borskih rudnika izgradila u Boru, počevši od popularnih francuskih kuća, bolnice, zgrade fakulteta, stare direkcije, škole Vuk Karadžić. Neki objekti su pod zaštitom države, a kroz nastavak saradnje pokušaćemo da te objekte sačuvamo i dovedemo još više u funkciju.

Bratski gradovi, Bor i francuski Krezo naredne godine slave 50 godina od bratimljenja.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X