Počinje IST Media školica

1053 0

IST Media školica – naziv je projekta koji volonterski realizuje web portal istmedia.rs u saradnji sa stručnjacima Narodne biblioteke Bor.

 

Cilj ovog projekta je osposobljavanje zainteresovanih osnovaca od petog do osmog razreda osnovne škole “Dušan Radović” u Boru za samostalni novinarski rad o temama koje se tiču školstva, društvenog aktivizma, kulture i sporta ali i njihovo animiranje za društveno angažovano razmišljanje o pojavama u društvu u kome odrastaju, problemima sa kojima se suočavaju i načinima za njihovo rešavanje.

 

Osnovci će pisati o svojim uspešnim i talentovanim vršnjacima, o zanimljivim pojavama i događajima od interesa za njihov uzrast i školski život, i argumentovano kritikovati negativne i štetne pojave i postupke.

 

Primarni cilj IST media školice je stvaranje prostora za izražavanje osnovaca uz jačanje medijske pismenosti, odnosno, učenje da se kritički, znalački i samosvesno služe medijima, bilo kao kreatori sadržaja, bilo kao konzumenti sadržaja koji su drugi kreirali.

 

ist-media-skolica-logo

 

Školica ima zapravo dva aspekta. U prvom, edukativnom, biće sprovedene radionice medijske pismenosti, tokom kojih će mali „novinari“ vežbati kritičku analizu medijskih sadržaja, na primerima onih vrsta medijskih poruka koje će i sami učiti da kreiraju.

 

Drugi aspekt školice podrazumeva da novinari portala istmedia.rs učenicima održe osnovni kurs novinarstva, kao i da mentorski prate njihov rad, a sadržaje objavljuju na portalu istmedia.rs i fejzbuk strani portala.

 

Za učešće u projektu IST Media školice do sada se prijavilo pedesetak osnovaca.

 

Odgovornim mentorskim pristupom deci koja pokažu talenat za novinarski rad, ovim projektom će se olakšati dalje školovanje i studije ne samo novinarstva, već i drugih srodnih društvenih smerova.

 

Na taj način, pojačaće se svest dece o važnosti novinarstva i novinarske profesije kao nezaobilaznog faktora razvoja modernog, odgovornog i demokratskog društva. Pojačaće se solidarnost, kroz serijal tekstova doprineti smanjenju nasilja u školama i povećati uzajamno poverenje i suzbijanje diskriminacije. Projekat će postići efekat širenja novinarskog rada osnovaca, unaprediće se pismenost, konverzacija, opšta kultura i povećati pozornost ka ozbiljnim temama.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X