Počinje IST Media školica

1115 0

IST Media školica – naziv je projekta koji volonterski realizuje web portal istmedia.rs u saradnji sa stručnjacima Narodne biblioteke Bor.

 

Cilj ovog projekta je osposobljavanje zainteresovanih osnovaca od petog do osmog razreda osnovne škole “Dušan Radović” u Boru za samostalni novinarski rad o temama koje se tiču školstva, društvenog aktivizma, kulture i sporta ali i njihovo animiranje za društveno angažovano razmišljanje o pojavama u društvu u kome odrastaju, problemima sa kojima se suočavaju i načinima za njihovo rešavanje.

 

Osnovci će pisati o svojim uspešnim i talentovanim vršnjacima, o zanimljivim pojavama i događajima od interesa za njihov uzrast i školski život, i argumentovano kritikovati negativne i štetne pojave i postupke.

 

Primarni cilj IST media školice je stvaranje prostora za izražavanje osnovaca uz jačanje medijske pismenosti, odnosno, učenje da se kritički, znalački i samosvesno služe medijima, bilo kao kreatori sadržaja, bilo kao konzumenti sadržaja koji su drugi kreirali.

 

ist-media-skolica-logo

 

Školica ima zapravo dva aspekta. U prvom, edukativnom, biće sprovedene radionice medijske pismenosti, tokom kojih će mali „novinari“ vežbati kritičku analizu medijskih sadržaja, na primerima onih vrsta medijskih poruka koje će i sami učiti da kreiraju.

 

Drugi aspekt školice podrazumeva da novinari portala istmedia.rs učenicima održe osnovni kurs novinarstva, kao i da mentorski prate njihov rad, a sadržaje objavljuju na portalu istmedia.rs i fejzbuk strani portala.

 

Za učešće u projektu IST Media školice do sada se prijavilo pedesetak osnovaca.

 

Odgovornim mentorskim pristupom deci koja pokažu talenat za novinarski rad, ovim projektom će se olakšati dalje školovanje i studije ne samo novinarstva, već i drugih srodnih društvenih smerova.

 

Na taj način, pojačaće se svest dece o važnosti novinarstva i novinarske profesije kao nezaobilaznog faktora razvoja modernog, odgovornog i demokratskog društva. Pojačaće se solidarnost, kroz serijal tekstova doprineti smanjenju nasilja u školama i povećati uzajamno poverenje i suzbijanje diskriminacije. Projekat će postići efekat širenja novinarskog rada osnovaca, unaprediće se pismenost, konverzacija, opšta kultura i povećati pozornost ka ozbiljnim temama.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X