Društvo

Počeo borski Sajam zapošljavanja, a na njemu standardno – Najveća gužva pred štandovima rudarskih kompanija

Sajam zaposljavanja april 2024 DSC07568

Foto: Ist media

Boranin Slobodan Glišanović jedan je od onih koji je na svojoj koži osetio teret ishitrene i loše urađene tranzicije nakon 2000. godine. Rođen je 1962. godine, i najveći deo radnog veka proveo je u nekadašnjoj fabrici Lak žice iz sastava RTB-a Bor, a onda je zbog lošijih uslova napustio posao.

Po struci je izrađivač nekada cenjene lak-dinamo žice, ali se nakon napuštanja fabrike počeo baviti izradom drvene, pvc i alu stolarije.

On je jedan od nekoliko stotina posetilaca 19. Sajma zapošljavanja u Boru, koji će se nastaviti i u sredu 3. aprila. Nada se Slobodan da će uspeti da svoje iskustvo primeni u nekoj od fabrika koje su na Sajmu ponudile posao, jer zbog godina starosti spada u kategoriju teško zapošljivih osoba.

Slobodan Glišanović: Godine gaze, a posla nema za starije

Ostalo mi je još tri, četiri godine do penzije. Nadam se da neko i o tome vodi račun jer je nama  u ovim godinama najteže. Imam snage, i sa nadom čekam rezultate sa Sajma, kaže ovaj Boranin koji godinama radi neprijavljen i bez povezanog staža.

I Zaječarci su krenuli put Bora kako bi na sajmu zapošljavanja pronašli posao. Svakodnevno iz ovog grada ka Boru “plovi” stotine automobila sa radnicima, jer su visoke plate u odnosu na komšijski grad i dalje privlačne.

Zaječarac Bojan Rajković je ekonomista po struci, i veruje da je Bor idealno mesto za karijeru. Dugo je radio kao ekonomista i magacioner. Već godinu dana je bez posla.

Bojan Rajković

Rudarski inženjer Uroš Stojčić fakultet je završio na Tehničkom fakultetu u Boru i nada se da će, nakon šest meseci na Zavodu za tržište rada, svoje znanje upotrebiti u nekoj od rudarskih kompanija kojih je u ovom delu Srbije pregršt.

Mališa Stanojlović je po zanimanju rudar. Nekada je radio u RTB-u, već je zašao u godine, pa je za poslom u potrazi duže vreme.

Rukovaoc sam svih rudarskih mašina, radio sam dugo u Jami RTB-a Bor, i nadam se da će neko prepozanti moje iskustvo pošto mi je ostalo svega nekoliko godina do penzije, kaže iskusni Mališa.

Mališa Stanojlović
Mališa Stanojlović nudi rudarskim kompanijama višedecenisjko iskustvo

Emilija Stojanović je medicinska sestra. Nije završila neki od ubrzanih kurseva za ovo zanimanje, odakle dolaze kadrovi za koje se pacijenti često žale, već je završila srednju medicinsku školu. Nada se da će biti potrebna zdravstvenim ustanovama kojima fale kvalitetne “sestre”.

Emilija Stojanović

Kao i pretodnih nekoliko godina održavanja Sajma (osim u vremena korona virusa), najveće interesovanje nezaposlenih ili onih koji bi da promene posao, bilo je kraj štandova rudarskih kompanija – Srbija Ziđin Koper, Srbija Ziđin Majning, i drugim kineskim kompanijama koji uslužno rade za prethodne dve.

Za svega devet ponuđenih otvorenih radnih pozicija, posle samo dva sata koliko je trajao Sajam, na štandu Srbija Ziđin Majning konkurisalo je više od 300 nezaposlenih.

Sajam zaposljavanja april 2024 DSC07513

 

Predrag Filipović, menadžer Službe za ljudske resurse u ovoj kompaniji, podseća da Srbija Ziđin Majning već godinama učestvuje na Sajmu zapošljavanja.

Predrag Filipović

Ovo je idealna prilika za nas da dopremo do  velikog broja zainteresovanih Borana i prikupimo veliki broj radnih biografija i prijava svih zainteresovanih. Tokom prethodnih godina smo uspevali da zaposlimo ljude sa stručnim kvalifikacijama i kompetencijama upravo preko ovog sajma. Tražimo rudarske inženjere i tehničare, inženjere i tehničare zaštite na radu, električare, bravare i varioce. Ono što je specifično jeste da ove kalendarske godine imamo raspisan konkurs i za inženjere geodezije, rekao je Filipović.

Sajam zaposljavanja april 2024 DSC07536

I Srbija Ziđin Koper, koja je za pet godina zaposlila tri hiljade novih radnika, u stalnoj je potrazi za kvalitetnim i stručnim kadrom, za koje je otvoreno 50 radnih mesta.

Mirjana Popadić.

U potrazi smo za inženjerima rudarstva, elektrotehnike, mašinstva i geodezije, ali su nam potrebni i kandidati elektro struke sa IV stepenom i iskustvom, mašinbravari, zavarivači, mašinski tehničari, automatičari, kao i radnici drugih tehničkih zanimanja. Ove godine fokusirani smo na zapošljavanje u oblasti elektromašinskog održavanja. Pored toga očekuje nas veliki prijem radnika u TIR-u, odnosno u topionici, energani i transportu. Pojačanje će dobiti i Sektor ESG, gde imamo potrebu za pravnicima, građevinskim inženjerima, stručnjacima za prostorno planiranje i urbanizam, i za inženjerima zaštite životne sredine i ekologije. Takođe porebni su nam i IT inženjeri, jer kompanija ne zaostaje u usvajanju najnovijih informacionih tehnologija, rekla je rukovodilac Sektora za ljudske resurse Mirjana Popadić.

Sve prisutne prijatno je iznenadio neuobičajen štand koji je postavio restoran “Bistro”. Oni su posetiocima ponudili ukusne kanapee i torte. Iako u ovom trenutku nemaju potrebe za novim kadrovima, praktično su na neki način svojim konceptom ukazali na stalnu potrebu za kuvarima i konobarima u Boru.

Štand restorana Bistro

kanapei Bistro

To potvrđuju i drugi štandovi ugostiteljskih restorana u kojima postoji potreba za radnike u ugostiteljstvu.

Lidija Načić, v.d. direktorka Nacionalne službe za zapošljavanje, iznela je podatak da je na evidenciji ove službe trenutno 2551 lice, od čega je ok oko 1700 žena. U odnosu na 2018. godinu, što se poklapa sa dolaskom kineske kompanije Ziđin Majning grupe, to je 48,5 procenta manje nezaposlenih.

Pored javnih radova i stručne prakse, ova služba realizuje mere za zapošljavanje teže zaposlivih kategorija“, a danas je ponuđena mogućnost da se zaposli 450 lica.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

MUP pozvao građane da predlože gde pojačati kontrolu merenja brzine u saobraćaju

Ist Media

Počela izgradnja novog dečjeg vrtića – Od iduće godine bez liste čekanja za upis dece

Ist Media

KONAČNO: Bolnica u Majdanpeku dobila uređaj za sterilisanje hirurških instrumenata i opreme

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X