Počelo odbrojavanje – 48 sati nova topionica

332 0

BOR, (IST Media) Izgradnja nove topionice i fabrike sumporne kiseline u Rudarsko-topioničarskom basenu „Bor“ kojom se garantuje ekološki čista sredina nakon stogodišnje proizvodnje bakra, biće završena 23. decembra, obećavaju u ovom preduzeću.

 

Za izgradnju modernog postrojenja čija je izgradnja započela 2011. godine, utrošeno je 250 miliona evra, kredit je odobrila kanadska EDC banka, a garant je bila država Srbija. Aktuelna Vlada je za završetak izgradnje uplatila je Basenu Bor dodatnih 30 miliona evra.

 

 

Nova energana i topionica u Boru

 

„Radovi se odvijaju po planu, kranovi su demontirani i sada se obavljaju radovi na tlu. Funkcionalno ispitivanje novog postrojenja traje tri meseca, nakon čega sledi kraće uhodavanje a potom i livenje prve anode“, kaže portparol ovog preduzeća Gorica Tončev Vasilić.

 

U ovom preduzeću naglašavaju da, pored ekološkog značaja i smanjenja sumpor-dioksida u vazduhu do standarda koje propisuje Evropa, novo postrojenje ima i značajan ekonomski efekat.

 

Procene su da će u početku, kada se u Boru budu prerađivali i uvozni koncentrati, finansijski rezultati kompanije biti bolji za 12 miliona dolara godišnje, a nakon dve godine, kada bude bilo dovoljno koncentrata bakra iz sopstvenih rudnika, godišnji efekti će biti udvostručeni.

 

Nova fabrika sumporne kiseline Dva nova rezervoara za skladištenje sumporne kiseline su kapaciteta po 10 hiljada tona

 

Indirektne koristi od nove topionice imaće i domaći prerađivači bakra, Fabrika kablova u Jagodini, „Sevojno“, „Novkabela“, kao i mnoga preduzeća u Boru, Zaječaru, Majdanpeku i Prokuplju.

 

Glavni izvođač radova je kanadski „SNC Lavalin“, a njegov podizvođač, ujedno i vlasnik autogene fleš-smelting tehnologije „Otokumpu“ je finska kompanija „Outotek“.

 

Veliki deo ugrađenih elemenata u ovaj projekat koga su i prethodna i ova vlada označili kao projekat „od velikog nacionalnog značaja“, proizveden je u Srbiji, a na projektu je bilo angažovano oko 800 radnika.

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X