Počeli pozorišni Dani Zorana Radmilovića – Zoranov brk Ceci Bojković

376 0

ZAJEČAR, (IST Media) U Zaječaru su sinoć otvoreni 26.”Dani Zorana Radmilovića”, a pozdravna reč pripala je glumici pozorišta “Atelje 212”, Tanji Bošković.

“Pripremajući se četiri nedelje za to što ću da kažem, pregledala sam snimke, pregledala sam podatke, i zaključila sam da sve može da se vidi, ali ne vidi se ono najvažnije – ne vidi se Zoranova dobrota. Ne vidi se njegov stid pred umetnošću. Ne vidi se ono sve najvažnije. Razlog zašto sam došla da kažem nešto jeste ovaj papir, novinski isečak koji čuvam dugo, i čuvaću ga do kraja svog života. To je ’’Pismo jačem’’. Pročitavši to shvatila sam da nam je ostavio amanet da se borimo za dostojanstvo ovog posla.”, rekla je Tanja Bošković, besedeći o Zoranu Radmiloviću.

Tanja Bošković je, pored Svetlane Cece Bojković i Gorice Popović, bila i jedna od akterki prve ovogodišne predstave na “Zoranovim danima”, “Moja ti”, Ateljea 212″ iz Beograda. Nagrada “Zoranov brk”, pripala je Ceci Bojković, a ovu nagradu dodelio joj je predsednik Žirija – Ivan Bekjarev.

 

Ceca Bojković prvi put u LGBT ulozi: Ova nagrada pripada svima iz predstave

 

Ova predstava nastala je po tekstu Olge Dimitrijević “Kako je dobro videti te opet”. Bavi se problemom starosne, ideološke i seksualne, te rodne diskriminacije. Protagonistkinje su starice, neke od njih partizanke, komunistkinje, lezbejke, majke, svakako žene koje su u doba liberalnog kapitalizma prinuđene na borbu sa najrazličitijim muškim kulturnim rodnim normativima i primerima ideološke degradacije vrednosti za koje su se ove žene ceo život borile.

 

 

„Jako mi je drago mi je drago što sam dobila nagradu, jer mi je drago sve ono što ima veze sa Zoranom. Ovaj komad smo radili timski i osećam da ova nagrada pripada celom ansamblu“, rekla je nakon predstave na pres konferenciji Svetlana Bojković.

 

Ona je istakla da se komad „Moja ti“ bavi diskriminacijom starijih ljudi i LGBT populacije, a da građevinska mafija, koja  se pominje u komadu, predstavlja metaforu rušenja svega iz prošlosti.

 

Prethodno su predstavnici zaječarskog pozorišta i Narodnog pozorišta iz Banja Luke potpisali protokol o saradnji. Napomneuto je da se sada može očekivati kvalitetnu i bogatiju produkciju.

 

 

“Zaječar i Banja Luka su dva krila jednog ozbiljnog pozorišnog  stanja na srpskom jeziku: jedno najistočnije a drugo najzapadnije. Mislim da je to dobar spoj, da između te dvije lijeve i desne strane, između zapada i istoka postoji dovoljno prostora da gradimo jednu ozbiljnu pozorišnu priču”, kaže upravnik banjalučkog pozorišta, Nenad Novaković.

 

Neposredno pre otvaranja festivala glumci zaječarskog pozorišta položili su venac na spomenik Zoranu Radmiloviću.

 

 

Sutra je na programu predstava “Mrtve duše”, Narodnog pozorišta iz Niša,a u pratećem programu festivalska publika je  “Meridijan” predstava Theatre de la Massue iz Nice.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X