Počela provera sistema u Toplani

1120 0

BOR (IST Media) Planirani remonti postrojenja u proizvodnom delu JKP “Toplana“ Bor završeni su. Proverena je ispravnost agregata i potpaljen je kotao čime je započet proces iskuvavanja kotla.

 

Nakon utvđivanja kvaliteta tople vode i kompletne provere proizvodnog sistema narednih dana pristupiće se proveri distributivne mreže i toplotnih podstanica.

 

toplana

 

Period do 15. oktobra kada zvanično počinje grejna sezona biće iskorišćen za proveru rada energetskih objekata, koji su tokom leta remontovani,  da bi se još jednom moglo videti šta je potrebno da se doradi pred početak grejne sezone.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

There are 1 comments

  1. Dr Milanče MITOVSKI |

    Kako će se grejati Borani 2016/17?
    Enadžmentu i radnicima JKP “Toplana“ Bor čestitam na postignutom uspehu u završavanju remonta agregata i uspešnog početka probe. Dobronamerno skrećem pažnju da se obrati pažnja na rešim rada vrelovodnih kotlova i vrelovoda, kao i da se obrati posebna pažnja na kvalitet kotlovske i vode u vrelovodima, pre svega zbog očuvanja opreme i životne sredine i ekonomičnost toplifikacionog sisteme. U nastavku dajem pregled troškova za grejanje u Boru. Za grad Bor urađen je pregled troškova za zagrevanje stana 55 m2 u osnovi, u zavisnosti od energenta sa transportnim troškovima i PDV. Grejanje je uzeto da traje 194 dana, projektna spoljna temperatura -15oC, srednja spoljna temperature u grejnom periodu 3,43oC. Cena kod daljinskog grejanja je duplirana jer se plaća tokom cele godine (radi upoređenja). Grejanje traje dnevno 16 sati. Po tome proizilazi da je najevtinje grejanje na sušeni ugalj Vreoci, a najskuplje na TNG. Mesečni troškovi grejanja stana od 55 kvadratnih metara u Boru u 2016/17. godini u dinarima :
    Električna energija, električni kotao 17.371, Električna energija, TA peć 9.278, Ugalj “Banovići” BiH 8.545, Ugalj “Vreoci” sušeni 5.940, Ugalj “Vreoci” sušeni 5.940, Ugalj “Kolubara” sirovi 7.265, Ugalj Kostolac 6.150, Pelet bukve 8.790, Ogrevno drvo 6.448, Lož ulje 17,513, TNG u bocama 23.129, daljinsko grejanje (svedeno na period grejanja) 9.884 dinara mesečno. Uzeto je u obzir poskupljenje grejanje u Boru od 10% i struje za 3,8% sa dodatim PDV akcize i OEI bez TV takse, punjenje TA peć noći.

    Reply

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

X