Plata rudara ni za potrošaku korpu

1082 0

BOR, februar 2011. (Ist – media – Saša Trifunović) – Cena prosečne potrošačke korpe u decembru iznosila je 130 evra više od cene potrošačke korpe koja je korišćena pre usklađivanja sa pravilima Evropske unije.

 

Suočen sa obavezom usklađivanja sadržaja potrošačke korpe sa standardima Evropske unije (EUROSTAT), ministar trgovine Slobodan Milosavljević, morao je da objavi da je decembarska potrošačka korpa koštala 52.701 dinar, u odnosu na prethodnu koja je iznosila 39.779 dinara.

 

Ministar je rekao da novi način praćenja standarda građana, koji se primenjuje od početka godine, potpuno usklađen sa statistikom Evropske unije. Nova korpa koja se primenjuje u Srbiji od 2011. godine ima 26 artikala više i obuhvata tročlano domaćinstvo.

 

“To znači da nova potrošačka korpa u Srbiji sadrži isti broj proizvoda kao u EU i njihove cene će se upoređivati na isti način. Više neće biti razlika između praćenja broja artikla, cena i kupovne moći građana Srbije u odnosu na bilo koje druge stanovnike EU”, kazao je Milosavljević.

 

Novom potrošačkom korpom, koja će sledećeg meseca biti predstavljena javnosti, kako je naglasio srpski ministar trgovine, moći će bolje, potpunije i kvalitetnije da se prati stanje kupovne moći i životnog standarda u Srbiji.

 

Prete li Boru socijalni nemiri?

 

Kako je saopštio ministar trgovine predstavljajući evropsku metodologiju, nova prosečna potrošačka korpa za decembar 2010. godine je skuplja za 32,49 odsto u odnosu na klasičnu.

 

„Ministri će tek sada, pošto su prinuđeni da se drže evropskih pravila morati da priznaju da je dosaadašnji iznos potrošačke korpe bilo bacanbje prašine u oči. Svi su znali da je dosadašnja cena potrošačke korpe bila nerealna“, kaže Milan Stanisavljević, rudar u RTB-u Bor.

 

Milan živi sa suprugom i troje dece, i kaže da sa njegovom platom od 54.000 dinara ne uspeva da pokrije sve režijske troškove.

 

„Za hranu šta ostane – ostane. Definitivno je luksuz da se na trpezi dnevno nađu meso, voće…Deci za užinu često nemam više da ponudim do pedesetak dinara, što je dovoljno tek za praznu kiflu i jogurt“, očajan je ovaj rudar.

 

Milan, međutim, nije jedini koji strepi od najavljenih poskupljenja. Slično se osećaju i mnogi Borani čije su zarade uglavnom ispod vrednosti jedne potrošačke korpe.

 

Jer, kada se računa januarska plata, kao i najavljena poskupljenja, potrošačka korpa će u odnosu na decembar koštati više i do 2.000 dinara.

 

SKUPLJI HLEB, MLEKO, VODA, KEKS…
Ukoliko pekari i mlekadžije ostanu pri svojoj nameri za povećanje cene hleba i mleka, trošak jedne porodice biće viši i do 450 dinara. Poskupela je i flaširana i mineralna voda, šećer, konditorski proizvodi, kafa, cigarete..

 

 

Borane je od nove godine zapljusnuo i novi talas poskupljenja komunalnih usluga.

 

Cena grejanja kvadrata stambenog prostora veća je za 20 odsto, a kubik vode 32 odsto.

 

Borani će, ovom odlukom, za kvadrat grejne površine, umesto 51,57 dinara mesečno, morati da izdvoje 61,88 dinara, bez uračunatog PDV-a.

 

Cenu kubika vode, Borani che od 1. februara plaćati 30,12 dinara, umesto sadašnjih 23,07, dok su usluge komunalnog preduzeća 3. oktobar povećane za 13,6 odsto.

 

Poskupele su i usluge smeštaja predškolske dece u Ustanovi za decu “Bambi”, za oko 1.000 dinara.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X