EkonomijaTema danaНекатегоризовано

Planovi RTB (Novogodišnji broj lista Kolektiv)

Generalni direktor Blagoje Spaskovski o poslovanju u ovoj i planovima za narednu godinu

 

Blagoje Spaskovski

BOR (Gorica Tončev Vasilić) – Ono što se jednostavno mora, bez ikakve alternative i produženja rokova, jeste da u 2013. uspešno realizujemo sve poslove započete u poslednje dve godine. Poslovni imperativi RTB-a Bor u novoj godini jesu završetak rekonstrukcije topionice i izgradnje nove fabrike sumporne kiseline, modernizacija flotacija u Velikom Krivelju i Majdanpeku, veća rudarska proizvodnja i stalna kontrola troškova. Samo tako ćemo, na duge staze, obezbediti rentabilno poslovanje – kategoričan je generalni direktor Kombinata bakra Blagoje Spaskovski još na samom početku razgovora za novogodišnji „Kolektiv“. – Naša je dužnost – dodaje – i prema državi, koja borskoj kompaniji već tri godine nesebično pruža sistemsku podršku u vidu garancija i kredita, ali i prema radnicima i žiteljima borske i majdanpečke opštine, da RTB razvijamo i da on iz godine u godinu raste, a svi znaju koliko on može da bude veliki. Kvalitetnim upravljanjem i strategijskim menadžmentom RTB može i mora da podstiče druge privredne subjekte u zemlji, ali i da bude oslonac Srbiji – kaže on.

 

Napredak u proizvodnji i opremanju

 

Obnovljena rudarska, transportna, utovarna i pomoćna mehanizacija, tehničko-tehnološka modernizacija basenskih pogona za pripremu mineralnih sirovina, rekonstrukcija postojeće topionice, izgradnja nove fabrike sumporne kiseline i aktiviranje rudnika „Cerovo“ – najbitnije su pozicije u analizi poslovnih rezultata ostvarenih ove godine. – Sve to treba da nam do kraja 2012. donese proizvodnju 34.650 tona bakra u koncentratu „izvučenog“ iz 14,4 miliona tona rude i 725.000 tona topioničke šljake. Prateća, ali ništa manja stavka, rekao bih i jedna od važnijih, jeste raskrivka. Ove godine ukolonili smo 33,3 miliona tona. Koliko je to u odnosu na ne tako davna vremena, najbolje govori tabela o uporednim proizvodnim podacima u periodu 2008-2012. godina. Ona, u stvari, na najbolji način ilustruje kvalitativne promene u proizvodnji RTB-a.

 

Izgradnja nove Topionice

 

Uz sve bolje proizvodne rezultate RTB, napominje Spaskovski, uredno isplaćuje sasvim pristojne zarade za pet hiljada zaposlenih. – Radnici, pored prosečne neto plate od 70 hiljada dinara, imaju punu zdravstvenu zaštitu i ostvaruju sva ostala prava iz radnog odnosa jer se plaćaju i puni porezi i doprinosi. Uredno servisiramo sve obaveze iz tekućeg poslovanja i za ugovorene investicione poslove, a pripremili smo i sve knjigovodstvene i finansijske podloge za regulisanje obaveza prema komercijalnim i državnim poveriocima. Spremamo se, dakle, za izlazak iz restrukturiranja i samostalan nastup na tržištu. Sve aktivnosti oko organizacione transformacije kompanije koordinira radna grupa koju je Vlada Republike Srbije imenovala da pripremi RTB za izlazak iz ove faze. To će se uraditi tako što će sa komercijalnim poveriocima biti dogovoren povraćaj duga, a onaj prema državi biće konvertovan u vlasništvo Srbije. Cilj je samo jedan – da jedini srpski proizvođač bakra i zlata bude državna firma. Zato i imamo apsolutnu podršku Srbije, ali ne kroz subvencije. Nijedan dinar nismo dobili na taj način, podrška su nam državne garancije za kredite koje uzimamo.

 

Planski do dobiti

 

Plan za narednu godinu utemeljen je, pre svega, na geološki verifikovanim ležištima rude, pouzdanom radu nove i raspoloživosti stare rudarske opreme. Očekujemo, kaže naš sagovornik, proizvodnju 42.230 tona katodnog bakra, 917 kilograma zlata, 5,2 tone srebra i 130 hiljada tona sumporne kiseline, a kao rezultat svega toga, po planiranom konsolidovanom bilansu uspeha, i neto dobit 7,27 miliona dolara. Plan iskopina je izuzetno obiman i čak za 15 miliona tona veći od datog u Biznis-planu. Predviđeno je da u 2013. bude nešto više od 79 miliona tona iskopina, sa odnosom rude i raskrivke od čak 1:3,26. – Morali smo da povećamo raskrivku u Majdanpeku jer tamo godinama nisu adekvatno raskrivana rudna ležišta. Sledeće godine počeće i eksploatacija polimetalične rude iz „Čoka Marina“. Rudari borske Jame će je otkopavati, a nedavno su za taj posao stigle i dve najsavremenije hidraulične bušilice marke „boomer“. Naravno, koncentrat dobijen preradom zlatonosne rude „Čoka Marina“ biće izvezen i prerađen u specijalizovanim postrojenjima kakva postoje u Evropi i Rusiji – objašnjava Spaskovski.

 

 

Sa sva tri površinska kopa, rezimira čelni čovek Basena, nužno je otkopati 60 miliona tona raskrivke. To je 80 odsto više od procene ostvarenja u ovoj, a čak devet puta više nego u 2008. godini. – Ostvarenje ovakvog plana je uslov za kontinuitet rada svih rudnika i povećanje proizvodnje bakra. Veoma je važno i da se ostvari plan produkcije katodnog bakra koji je, evidentno, za 30 procenata jači od ovogodišnje proizvodnje, a 2,3 puta bolji od one od pre samo pet godina. Za bakrom postoji stalna i visoka tražnja, a aktuelne berzanske cene i najave za naredni period su izuzetno povoljne. To treba maksimalno valorizovati!

 

Do kraja prvog kvartala naredne godine, dodaje, treba da se završi modernizacija i automatizacija kriveljske flotacije kako bi se došlo do očekivanih efekata (da procenat iskorišćenja bakra umesto 78 bude blizu 90 odsto, ali i da potrošnja struje bude 30% manja).

 

-Sačuvaćemo standard zaposlenih i to, pre svega, poštovanjem dinamike isplata zarada, regresa i drugih prava iz radnog odnosa. Ukoliko ostvarenje planskih zadataka to dozvoli, nastojaćemo i da ga poboljšamo, uz hrabrije stimulativno nagrađivanje pojedinačnih učinaka – obećava generalni direktor RTB-a.

 

Investicioni prioriteti

 

Prioritet daljih ulaganja u rudarstvo i metalurgiju jeste kompletiranje projekta „nova topionica“. – Njegova celina je kompleksna a ukupno finansiranje zahteva, pored već obezbeđenog kredita EDC banke, dodatna sredstva. Tehnološka celina osnovnog projekta biće kompletna sa flotacijom šljake, pogonom za tretman otpadnih voda, energetskim postrojenjima i drugim agregatima, što se mora realizovati u 2013. godini – naglašava Spaskovski.

 

 

U rudarstvu je, kako kaže, bitno kompletiranje rudarske mehanizacije, tehničko opremanje rudnika „Cerovo“, obezbeđenje rudarskih i infrastrukturnih uslova (transportni sistem, zaobilazni put, izmeštanje postojećih objekata) za nesmetanu eksploataciju majdanpečkih ležišta, regulisanje obaveza iz Prostornog plana posebne namene za Veliki Krivelj, završetak sanacije postojećeg kolektora i stalna provera stanja objekta, kao i projektovanje i simulacija rešenja za tzv. pasta-tehnologiju. Među prioritetima je i modernizacija fabrike kreča u Zagrađu.

 

– Sve u svemu, plan ukupnih investicionih ulaganja sledeće godine „težak“ je, zajedno sa kompletnim projektom „nova topionica“, 330 miliona dolara. Nastavićemo i geološka istraživanja na Kriveljskom kamenu. A, ukoliko elaborat o rudnim rezervama potvrdi očekivanih 100 miliona tona rude, za otvaranje rudnika, tehničko opremanje površinskog kopa i flotacijsku preradu bilo bi nam neophodno dodatno ulaganje od oko 100 miliona evra – kaže prvi čovek Basena.

 

Godina velikih izazova

 

Planski zadaci za narednu godinu postavljeni su visoko i ambiciozno, ali strogo. Zato je RTB-u preko potrebna i odgovarajuća podrška nadležnih državnih organa i lokalnih samouprava u Boru i Majdanpeku. Takođe, veoma je bitno i očuvanje privrednog ambijenta u Srbiji kako bi se započete investicije završile u predviđenim rokovima i u okviru projektovanih budžeta, ocenjuje Spaskovski i zaključuje:

 

– Predstojeća godina je godina velikih izazova i velikih poduhvata. Iz nje treba da izađemo kao nova, jedinstvena kompanija, sa novom topionicom. Zato, u novu 2013. ulazimo naoružani marljivošću, predanošću i optimizmom. Nek’ je srećno i berićetno svima!

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Realizacijom najvećeg investicionog ciklusa na Zapadnom Balkanu – PRAHOVO 2027 biće otvoreno više od 200 radnih mesta

Ist Media

Danas se u Srbiji godišnje generiše više od dva miliona tona komunalnog otpada koje završava na deponijama

Ist Media

Nova balon hala u flotaciji Veliki Krivelj suzbija prašinu iz rudnika

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X