Plan RTB-a u 2014. godini 40,7 hiljada tona bakra

294 0

BOR, (IST Media) Upravni odbor Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor, usvojio je plan poslovanja te kompanije u ovoj godini, prema kome se očekuje proizvodnja 40,7 hiljada tona bakra i 1.341 kilograma zlata, saopštila je danas ova kompanija.

 

rtb 2

 

„Poslovni imperativ RTB-a Bor za 2014. godinu predstavlja završetak investicija u rudarstvu, okončanje rekonstrukcije topionice i izgradnje fabrike sumporne kiseline, završetak modernizacije flotacije, dalji rast rudarske proizvodnje i smanjenje troškova poslovanja“, rekao je generalni direktor te kompanije, Blagoje Spaskovski.

 

rtb 5

 

On je napomenuo da overene rudne rezerve RTB-a iznose 1,35 milijardi tona rude sa sadržajem od oko 5,1 miliona tona bakra, 202 tone zlata i 1.477 tona srebra.

 

„Vrednost geološki verifikovanih ležišta procenjena je na oko 40 milijardi dolara, a dobit je, prema podacima iz overenih elaborata, oko 20 milijardi dolara. Potvrđeni resursi garantuju proizvodnju bakra u narednih 50 godina“, istakao je generalni direktor RTB-a.

 

Prema iznetim analizama, dugovanja RTB-a od 860 miliona evra nastala do 2008. godine, predstavljaju primer dubokih strukturnih problema na svim nivoima u to doba.

 

Sa druge strane, napominju u ovoj kompaniji, RTB je prethodne četiri godine izmirivao sve obaveze za električnu energiju i doprinose radnika, ali i da je pored ovih veliki izdataka, dobit iz tekućeg poslovanja iznosila 141 milion dolara.

 

rtb 6

 

Planom poslovanja u ovoj godini, predviđene su iskopine od 58,2 miliona tona rude, sa proizvodnjom od 40.792 tone katodnog bakra, 1.341 kilogram zlata, 8,5 hiljada tona srebra.

 

Planirane investicije u ovoj godini su, prema rečima direktora Spaskovskog, vredne su oko 140 miliona dolara.

 

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X