Plan RTB-a u 2014. godini 40,7 hiljada tona bakra

245 0

BOR, (IST Media) Upravni odbor Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor, usvojio je plan poslovanja te kompanije u ovoj godini, prema kome se očekuje proizvodnja 40,7 hiljada tona bakra i 1.341 kilograma zlata, saopštila je danas ova kompanija.

 

rtb 2

 

„Poslovni imperativ RTB-a Bor za 2014. godinu predstavlja završetak investicija u rudarstvu, okončanje rekonstrukcije topionice i izgradnje fabrike sumporne kiseline, završetak modernizacije flotacije, dalji rast rudarske proizvodnje i smanjenje troškova poslovanja“, rekao je generalni direktor te kompanije, Blagoje Spaskovski.

 

rtb 5

 

On je napomenuo da overene rudne rezerve RTB-a iznose 1,35 milijardi tona rude sa sadržajem od oko 5,1 miliona tona bakra, 202 tone zlata i 1.477 tona srebra.

 

„Vrednost geološki verifikovanih ležišta procenjena je na oko 40 milijardi dolara, a dobit je, prema podacima iz overenih elaborata, oko 20 milijardi dolara. Potvrđeni resursi garantuju proizvodnju bakra u narednih 50 godina“, istakao je generalni direktor RTB-a.

 

Prema iznetim analizama, dugovanja RTB-a od 860 miliona evra nastala do 2008. godine, predstavljaju primer dubokih strukturnih problema na svim nivoima u to doba.

 

Sa druge strane, napominju u ovoj kompaniji, RTB je prethodne četiri godine izmirivao sve obaveze za električnu energiju i doprinose radnika, ali i da je pored ovih veliki izdataka, dobit iz tekućeg poslovanja iznosila 141 milion dolara.

 

rtb 6

 

Planom poslovanja u ovoj godini, predviđene su iskopine od 58,2 miliona tona rude, sa proizvodnjom od 40.792 tone katodnog bakra, 1.341 kilogram zlata, 8,5 hiljada tona srebra.

 

Planirane investicije u ovoj godini su, prema rečima direktora Spaskovskog, vredne su oko 140 miliona dolara.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X