Pitali smo: Da li je Bor zaista neslavno drugi u Srbiji po broju novoinficiranih

145 0
Dr Javorka Stankulic

 

Prema jučerašnjim zvaničnim podacima o broju novoinficiranih u Srbji virusom korona, Bor se sa 18 novozaraženih našao na drugom mestu, odmah iza Beograda, gde su registrovana 44 slučaja zaraze.

Ova informacija uznemirila je Borane, ali epidemiološkinja borskog Doma zdravlja dr Javorka Stankulić objašnjava da su juče u Beogradu javnosti prezentovani sabrani brojevi novoinficiranih Borana od petka, subote i nedelje.

Reč je o kumulativnom izveštaju o rezultatima antigenskih testova od vikenda, i otuda veći broj. Juče je zabeleženo 17 novih slučajeva zaraze, a danas ih je pozitivno sedmoro. To nije veliki broj i nije zabrinjavajuće jer su svi novoinficirani sa kojima sam razgovarala dobro, nisu hospitalizovani, a neki su rekli da više nemaju nikakve simptome, kaže dr Stankulić.

Prema njenim rečima, novoinficirani su imali različite blaže simptome malaksalosti, glavobolje ili temperaturu koja je trajala jedan dan.

Nijedan novozaraženi nije hospitalizovan, a u kovid odeljenju Opšte bolnice su hospitalizovane mahom starije osobe u sedmoj ili osmoj deceniji života, kaže ona.

Dr Stankulić ipak upozorava da virus i dalje cirkuliše i da svakog momenta broj novozaraženih može da se poveća.

Svi su skinuli maske, ne nose se u javnom prevozu i taksi vozilima, maske ne nose ni deca u školama a zbog toga ih niko ne opominje. Počela su slavlja i okupljanja i takvo ponašanje ljudi me zabrinjava, kaže epidemiološkinja.

Naglašava da u Boru sve više raste broj vakcinisanih, ali da smo i dalje u „velikom riziku“.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X