Društvo

Petnaestogodišnji Kinez zadobio ozbiljne povrede a razlog je bizaran. Napadač se branio ćutanjem

govor mrznje1

 

Petnaestogodišnjak poreklom iz Kine, koga je pre dva dana u školskom dvorištu drvenom motkom teško povredio Boranin D. M. (1984), nakon lečenja u Kliničkom centru u Nišu vraćen je na oporavak u borskoj bolnici.

Kako smo obavešteni, on je zadobio prelome kosti lica i brojne povrede po telu, ali se uspešno oporavlja od udaraca koje je zadobio iz bizarnog razloga.

D.M. je nakon hapšenja saslušan pred tužilaštvom gde se branio ćutanjem, ali su ga, kao izvršioca, prepoznali svedoci ovog nemilog događaja.

Ipak, iz dobro obaveštenih izvora, saznajemo da je D.M. toga dana bio u alkoholisanom stanju i da je dobio batine od jedne grupe mladića.

On je krenuo u obračun sa njima, ali je u školskom dvorištu naleteo na drugu grupu dečaka među kojima je bio dečak poreklom iz Kine, koji pohađa osnovnu školu u Boru i koji odlično govori srpski jezik. Misleći da je od njih dobio batine, pretukao je dečaka ni krivog ni dužnog.

Motiv za napad na dečaka nije bio motivisan mržnjom prema Kinezima, već suludi pokušaj osvete zbog batina koje je dobio od strane druge dece.

Ipak, na društvenim mrežama kroz neke komentare, ovo krivično delo proizvelo je govor mržnje prema Kinezima, zbog kojih se sa pravom pitamo kakvo je stanje uma i duha naše nacije?

“Ovom čoveku treba orden a ne kazna, koji će nam k… Kinezi”, “Ruke mu se pozlatile”, “Kineze po kratkom postupku, okupatotrski šljam”, samo su neki od komentara koji su izazvali najviše pažnje i reakcija racionalnih ljudi. U odgovorima, onk su pokušali da objasne kako je samo reč o detetu, ma čije on rase, vere i narodnosti bio.

U raspravu se uključio i jedan od odbornika u gradskoj Skupštini koji je rekao da je “apsolutno protiv nasilja, ali postavlja pitanje “šta traži petnaesdtogodišnjak iz Kine u Boru, i sarkastično pita da li je on radnik ili je došao da obilazi prirodne lepote”.

Kako Ist media saznaje (što je nebitno za celu priču nasilja već radi objašnjenja opozicionaru), njegovi roditelji su zaposleni u dvema kineskim kompanijama.

Srećom, u raspravu se uključio veliki broj Borana koji su sa gađenjem reagovali na odobravanje postupka D.M. prema mladom i nedužnom Kinezu.

“Svi ovi koji se slažu i likuju zbog toga što je dečak od 15 godina prebijen, daju svojoj deci primer da je nasilje prihvatljivo. Kakve veze ima koje je nacionalnosti ovo dete? Zadobio je povrede i bolelo ga je koliko bi bolelo i vaše dete! Sramite se! Posle se pitate sto je ovakvo stanje u Srbiji”, napisala je jedna osoba na Fejsbuku.

Drugi komentar glasio je “U kom pravcu razmišlja neko kome je u redu (Zaslužio je, šta će ovde? Oni nama šta rade…itd) što je jedno petnaestogodišnje dete prebio (pa pobegao) neko tri puta stariji?? Sramota me da čitam komentare. I ne branim Kineze, branim to nesrećno dete, koje verovatno nije svojom voljom ovde dovučeno, i koje ničim nije povezano sa zagađenjem, bezobrazlukom svojih sunarodnika, rudnikom. Dete je samo to – dete…”

Dakle, to što je pretučeno jedno dete poreklom iz Kine, poslužilo je nekima da izraze mržnju prema drugoj naciji. Hej! Čitajući sve komentare, zaključak je da je ipak preovladao broj razumnih.

 

 

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

MUP pozvao građane da predlože gde pojačati kontrolu merenja brzine u saobraćaju

Ist Media

Počela izgradnja novog dečjeg vrtića – Od iduće godine bez liste čekanja za upis dece

Ist Media

KONAČNO: Bolnica u Majdanpeku dobila uređaj za sterilisanje hirurških instrumenata i opreme

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X