Peti Zastava Summer Car Show: Zastavini automobili se vole, a svi ostali voze

777 0

DONJI MILANOVAC (IST Media, J.B.K.) Sve manje automobila proizvedenih u kragujevačkoj fabrici Zastava jezdi našim putevima, entuzijasti, se međutim ne predaju i okupljanja fanova Zastave sve su brojnija. To je potvrdio i 5. Zastava Summer Car Show održan u Donjem Milanovcu na kome je bilo pedesetak automobila i trostruko više učesnika iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, čak i Holandije i Velike Britanije. U Donji Milanovac je stigao Ralf Van Der Zijden, vlasnik dva „stojadina“ koje koristi za vožnju stranaca po Beogradu u takozvanim jugoturama, kao i Robert K Cee, Britanac nostalgičan za jugićima, koji živi i radi trenutno u Beogradu.

 

kao na izlozbi
Kao na izložbi

Imajući u vidu da su u isto vreme u Srbiji organizovane tri manifestacije sličnog karaktera, ovaj skup ocenjujem kao odlično posećen. Nadam se takođe da će se duće godine ponoviti bar ovakav odziv, ako ne i veći.” kaže organizator skupa Danijel Dokić iz Zastave 101 kluba.

 

Danijel Dokic
Danijel Dokić iz Zastave 101 kluba

Uparkirani za izložbu, fiće, jugići i „kečevi“ sa registarskim oznakama Beograda, Niša, Čačka, Vršca, Zaječara, Bora, Negotina, Požarevca, Smedereva, Kragujevca, Rume, Zrenjanina, ali i Pljevlje, Osijeka i Ljubljane zajedno sa svojim vlasnicima čekali su prolazak takmičarske komisije koja je imala zadatak da izabere najlepše automobile po kategorijama. Nagrade u svakom slučaju prijaju, ali nisu presudne navode učesnici.

 

kec iz ljubljane
Kec iz Ljubljane

Došao sam radi druženja i da posetim drugare.” kaže sedamnestogodišnji Filip Papić koji je zajedno sa prijateljima na prikolici dovezao Juga iz Pljevalja. “Jugo je ljubimac porodice i na njemu sve mora da bude pod konac. Ne koristimo ga za duže vožnje, samo po gradu i ovako za izložbe. Nagrada je u drugom planu, najvažnije je druženje.” – ispričao nam je Pljevljak Filip.

 

Filip Papic
Pljevljak Filip Papić

Gotovo svi izloženi automobili izgledali su kao da su juče sišli sa fabričke trake, a najmlađa je bila Zastava 101 Marka Ugrenovića iz Zrenjina iz 2008. godine. Najstariji je bio fića ili Zastava 750 Milana Dimitrijevića iz Zaječara koji ima 51 godinu. Klasični, kabrioleti, ali i automobili na kojima se vidi inventivnost vlasnika, kao što je Jugo skejtera, Marka Milenkovića iz Bora sa haubom od drvenih letvica.

 

Marko Milenkovic
Marko Milenković iz Bora sa svojim Jugom

Namera mi je bila da bude malo drugačiji, jedinstveniji. Svako ima neki svoj projekat,zamisao koje prebacuje na auto.” objašnjava svoju ideju Marko, nastavljajući: “Prvi put mi je da sa „jugićem“ budem na ovakvom skupu, pa ćemo da vidimo rezultate. Za Zastavine automobile kažu da imaju dušu, naš su proizvod, bili su rasprostranjeni po bivšoj Jugoslaviji, a bilo ih je i u zemljama Evrope. Ima ljudi koji vole, poštuju i sakupljaju primerke Zastavinih automobila, pa imaju i fiću i keca i juga. Ovakvi skupovi su i način da se sačuvaju automobili koji su se proizvodili u Zastavi.”– ispričao nam je Marko.

 

Stojadin Holandeza
Stojadin Holandeza

U kategoriji fića pobeda je pripala i najstarijem automobilu skupa, Zastavi 750 Milana Dimitrijevića iz Zaječara, drugi je Darko Marković iz Miroča, a treći Ivan Jović iz Negotina. Ivan Jovanović iz Kragujevca vlasnik je najlepšeg Juga, Filip Papić iz Crne Gore je drugi, a Vladimir Jelić iz Beograda treći u ovoj takmičarskoj kategoriji. Pobednički pehar u kategoriji Zastava 101-128 pripao je Danijelu Dokiću, drugi je Nikola Stojisavljević iz Zaječara, a treći Miloš Lasković iz Rume.

 

Najlepsi fica stigao iz Zajecara
Najlepši fića stigao iz Zaječara

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X