Ekonomija

Penzioneri invalidi RTB Bor traže rešenje za umanjene penzije

BOR, (IST Media) Oko 150 penzionisanih invalida rada RTB Bor, koji su tužili tu kompaniju zbog umanjenih penzija, okupili su se sinoć u Domu kulture, na tribini kojoj je prisustvovao i bivši ministar u Vladi Srbije, a sada lider pokreta “Dosta je bilo”, Saša Radulović.

 

Radulović je ponovio ranije izneto mišljenje, da će odlaskom RTB-a u stečaj komercijalni i nekomercijalni poverioci tog preduzeća, među kojima ima dosta penzionera invalida rada, kroz Unapred pripremljen plan reorganizacije UPPR biti izigrani.

 

“Dobićete svega 10 odsto novca od onog koji potražujete od borske kompanije”, uveravali su radnike učesnici tribine.

 

dejanovski radulovich bane 2

 

Ovom događaju su prisustvovali i advokati koji zastupaju penzionere u sudskom procesu, pa su okupljeni očekivali da konačno saznati da li će njihovo dvogodišnje mesečno izdvajanje 300 dinara za aktivnosti advokata uroditi plodom.

 

U povremeno neprijatnoj atmosferi, oštećeni su negodovali zbog dugogodišnjeg “razvlačenja” procesa, smatrajući da su izigrani, a nezadovoljstvo je bilo veće nakon saznanja da su umesto predstavnika advokatske kancelarije koja ih zastupa, zapravo došli drugi advokati. Zbog toga su neki uz bujicu nezadovoljstva ogorčeno napustili skup, smatrajući da ceo događaj, na koji su pozvani, ima političku dimenziju.

 

“Ne znam zbog čega smo pozvani ovde kada se rešenje naših problema ne nazire niti nam se nudi rešenje. Stalno izdvajam novac za advokate a niko me ne pita odakle ću to da uradim sledeći put”, rekla je ogorčeno jedna od prisutnih radnica RTB-a.  “Ovde hoću da mi jasno kažete kada ćemo dobiti naš novac”, uzalud je tražio konkretno rešenje jedan od njenih bivši kolega.

 

protest radulovich

 

Okupljenima su se prethodno obratili i inženjeri RTB Bor, Milan Dejanovski i Branislav Mihajlović. Prvi je ocenio da nova topionica promašena investicija jer nema perspektivu zbog nedovoljno sirovina, dok je Mihajlović stanje u borskom rudarstvu ocenio kao loše, obojica okrivljujući sadašnji menadžment borske kompanije. U nekoliko navrata – međutim, bili su prekidani od strane pojedinih ljudi iz publike, koji su ih podsetili da su i sami bili u menadžentu RTB-a, ne želeći da čuju njihovo mišljenje.

 

Povodom rešavanja problema invalida rada RTB-a Bor, juče se oglasila i borska kompanija, koja uverava da će zahtevi bivših i sadašnjih radnika, invalida rada druge i treće kategorije RTB koji imaju privremena rešenja za penziju, uskoro biti rešeni merama sadržanim u UPPR-u.

 

Mirjana Antić uverava da će problem biti rešen
Mirjana Antić uverava da će problem biti rešen

“Po osnovu prava iz penzijsko-invalidskog osiguranja RTB Bor ne duguje svojim radnicima, a invalidima rada druge i treće kategorije u potpunosti je regulisao i sve poreske i druge obaveze po osnovu naknade zarade koju Republički fond penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) ne priznaje kao njihovu osnovicu za punu i konačnu penziju. Zbog toga penzioneri koji su otišli u penziju kao invalidi rada druge i treće kategorije još uvek imaju privremena rešenja i umanjene penzije”, rekla je zamenik generalnog direktora RTB-a za ekonomska pitanja, Mirjana Antić.

 

Ona napominje da će takvo stanje biti ispravljeno sprovođenjem mera UPPR-a

 

“Ovaj problem će konačno biti rešen kroz mere predviđene za regulisanje ukupnih obaveza sadržanih u Unapred pripremljenom planu reorganizacije (UPPR) za preduzeća u sastavu RTB Bor Grupe. UPPR je sačinjen sa presečnim datumom 31. decembar 2014. godine i u zakonskom roku (31. mart 2015.) dostavljen Privrednom sudu u Zaječaru, nadležnim republičkim komisijama i Agenciji za privatizaciju na dalje postupanje” objasnila je ona.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Najbolji student rudarskog fakulteta došao u Bor. Kaže da odgovorno rudarstvo ima perspektivu

Ist Media

Su Yongding novi generalni direktor Srbija Ziđin Majning

Ist Media

Ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji posetio dve kompanije iz sastava Ziđin Majning

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X