Paraćinci žive dobro od proizvodnje smilja. Tako od sada mogu i Knjaževčani

1373 0

Osnovan Fond za poljoprivrednike iz Knjaževca

 

KNJAŽEVAC (IST Media, Saša Trifunović) Kada je 2002. godine Dragoslav Šutić uz socijalni program napustio posao u fabrici cementa “Holcim Srbija” iz Popovca kod Paraćina, nije ni slutio da će mu deceniju i po kasnije, prihodi zavisiti od zemljišta, da će od toga dobro živeti – da će biti “sam svoj gazda”.

 

Godinu dana od kada je kroz projekat Agencije za ekonomski razvoj i preduzetništvo Pčinjskog okruga “Veeda” dobio beskamatni kredit i posejao smilje, novopečeni poljoprivrednik iz Gornje Mutnice je od otkupljivača iz Paraćina, firme “Sanicula”, nagrađen sa dodatnih 5.000 sadnica ove biljke.

 

Na jučerašnjoj Konferenciji  “Poljoprivreda kao biznis i efikasna javno-privatna razvojna partnerstva” u Knjaževcu, kojoj su prisustvovali opštinski funkcioneri, Agencija Veeda iz Vranja, Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC) ali i poljoprivrednici tog kraja, vredna nagrada u sadnicama dodeljena je i njegovom komšiji Aleksandru Miciću kao i Aleksandru Miletiću iz sela Izvor.

 

poljoprivrednici_smilje

Aleksandar Micić, Dragoslav Šutić i Aleksandar Miletić – Dar od 5.000 sadnica

 

Prve zasade smilja, iz čijih se cvetova dobija izuzetno cenjeno eterično ulje, (1 kilogram košta oko 1800 evra) posadili su prošle godine, a rezultati su stigli nakon godinu dana.

 

“Prezadovoljan sam zaradom i planiram da stalno proširujem polja zasada. Proizvodnja smilja je i te kako isplativa, jer samo jedan hektar donosi čistu zarada od 3.000 do 5.000 evra”, kaže Šutić.

 

Smilje
Smilje – zahvalna i korisna biljka

Posebno je zadovoljan što proizvodnja te biljke nije rizična, ne napadaju je štetočine, ne zavisi od vremena i jedino manjak sunčanih dana može prouzrokovati manje eteričnog ulja.

 

“Čak ni grad u našem kraju nije potukao ovu zahvalnu biljku”, zadovoljan je Šutić.

 

Njegovim stopama možda će krenuti i neko od oko dve stotine poljoprivrednika iz Knjaževca i okolnih sela, koji su juče prisustvovali Konferenciji.

 

A ona je organizovana pošto je potpisan ugovor između opštine Knjaževac i Agencije “Veeda” o osnivanju revolving Fonda za kreditiranje poljoprivrednika iz ruralnih područja.

 

Prema rečima direktora Agencije za razvoj opštine KnjaževacDragana Milutinovića, opština Knjaževac i “Veeda” su u Fond uložili po 7,5 miliona dinara i taj novac će biti namenjen poljoprivrednicima za kupovinu rasada ili mehanizacije.

 

“Ono što je opštinu Knjaževac preporučilo za saradnju sa Veedom jesu uspesi koje smo postigli u podršci razvoja poljoprivrede ali i spremnosti da u Fond i sami investiramo značajna sredstva”, kaže Milutinović.

 

Objasnio je da je reč je beskamatnom kreditu koji će poljoprivrednici vraćati narednih pet godina kroz svoje proizvode. Novac od toga će se ponovo slivati u Fond, koji će “živeti” na taj način.

 

On je zaključio da su ovakvi uslovi neophodni manjim poljoprivrednim proizvođačima, budući da su krediti banaka, zbog uslova koje nude, njima često nedostupni.

 

Predstavnici Veeda, koja u Srbiji sprovodi projekat Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), naveli su da će se programom sa opštinom Knjaževac stvoriti uslovi za direktno zapošljavanje najmanje 50 poljoprivrednika, a najmanje još stotinu će biti posredno uključeni u proces proizvodnje u prvoj godini zajedničkog investiranja.

 

konferencija_veeda

Prepuna sala Doma kulture u Knjaževcu

 

Vođa projekta Veede Goran Kostić, rekao je da je cilj aktivnosti ove Agencije stvaranje mogućnosti za otvaranje novih radnih mesta, i za dodatne zarade najsiromašnijih slojeva stanovništva u ruralnim područjima.

 

“Ideja projekta je da se lokalne samouprave maksimalno animiraju i uključe u pomoć poljoprivrednim proizvođačima u smislu omogućavanja pristupa novim sadnicama, repromaterijala i mehanizacije. Naš projekat se završava 2018. godine, ali očekujemo da će Fond u Knjaževcu nastaviti da funkcioniše i nadalje”, kazao je Kostić.

 

Kaže da će biti srećni ako se iz ovog projekta izvuče poruka, a to je da lokalne samouprave mogu na bolji i pragmatičniji način da plasiraju svoja sredstva u pravcu razvoja poljoprivrede i da ekonomičnije i domaćinski koriste donacije.

 

Aktuelni predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić, izrazio je želju i nadanje da posle osniovanja Fonda, poljoprivreda u opštini Knjaževac neće biti nužno zlo i dopusnko zanimanje, već stvar izbora i osnovno zanimanje mnogih Knjaževčana.

 

“Naša želja je da se ovaj Fond narednih godina dopunjuje i sredstvima iz opštinskog budžeta još više, kako bi knjaževački poljoprivrednici sa značajnijom finansijskom pomoći mogli da ulože ozbiljnija sredstva kroz nabavku mehanizacije, sadnog matertijala i ostalim što će im pomoći da se poljoprivredom bave na profitabilniji i ekonomski isplativ način”, kaže Đokić.

 

Inače, raspisivanje konkursa se očekuje za nekoliko nedelja.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Taoci rudnika

Posted by - 20. juna 2021. 0
  Meštani sela Krivelj kod Bora, čiji su preci pre 86 godina zbog zagađenja podigli prvu ekološku bunu u Evropi…

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X