Papua Nova Gvineja odbila da kineskom ZIĐIN-u produži zakup rudnika zlata

857 0
papua

Sud Papue Nove Gvineje (PNG) zadao je udarac najvećem kineskom proizvođaču zlata Zijin Mining Group Co. Ltd. odbijanjem da preispita vladino preuzimanje rudnika zlata Zijin, vrednog milijardu dolara godišnje i kanadskog partnera Barrick Gold Corp koji je tamo poslovao do početka ove godine, piše ugledni ekonomski sajt CAIXINGLOBAL.

Kako se objašnjava u tekstu, to je najnoviji razvoj u dugotrajnom pravnom sporu započetom u aprilu, kada je vlada PNG odbila zahtev kompanije Barrick Niugini Ltd. (BNL), lokalnog zajedničkog preduzeća u Zijinu, za produženje zakupa rudnika zlata Porgera.

BNL je rekao da će se žaliti na odluku Vrhovnom sudu PNG-a a zatražio je i međunarodnu arbitražu kod Međunarodnog centra za rešavanje investicionih sporova (ICSID) Svetske banke zbog vladine odluke da u avgustu dodeli novi 20-godišnji zakup rudnika državnom holdingu Kumul Minerals Holdings.

Za Zijin, koji je pre pet godina potrošio skoro 300 miliona dolara za 47,5% udela u rudniku, to je bio veliki udarac. U trenutku kupovine preostale su samo četiri godine zakupa za iskopavanje plemenitog metala.

BNL je podneo zahtev za produženje roka od 20 godina u julu 2017. godine, dve godine pre isteka zakupa a odgovor je stigao u aprilu i glasio je NE.

Odluka premijera PNG-a Josepha Marapea da preuzme rudnik, koji je svoju najavu objavio nacionalističkom retorikom, izazvala je ljutit odgovor kompanija koje su očekivale obnavljanje zakupa, a BNL ga je opisao kao „ravan nacionalizaciji“.

Ovaj sajt ocenjuje da se  međuvremenu činilo da predsednik Zijin-a Chen Jinghe preti geopolitičkim sukobima u pismu lideru PNG-a tražeći od njega da razmotri uticaj koji bi kolaps u pregovorima mogao imati na odnose Paua Nove Gvineje sa Kinom.

Kineska kompanija Zijin je u decembru 2018. godine preuzela najveći srpski rudnik bakra i zlata – Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor i za to uplatila 350 miliona dolara.

A bilo je svečano prilikom preuzimanja RTB

Ugovor o pristupanju novog člana (Ugovor o preuzimanju) potpisali su u ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić i stariji  potpredsednik i izvršni direktor Zi Đina Džordž Fang.Dogovoreno da se ubuduće borska kompanija zove Zi Đin Bor kuper (Copper) a kasnije će biti pridobat i naziv Srbija.

Zijin je izabran za strateškog partnera jer je na tenderu ponudio kupovinu udela od 63 odsto u RTB-u, biznis plan u vrednosti 1,26 milijardi dolara, obaveznu investiciju od 350 miliona dolara, izmirenje duga RTB-a od 200 miliona dolara i očuvanje 5.000 radnih mesta.

Od ulaska u RTB, Zijin se obavezao da će poštovati elkološke standarde, ali i pored nagoveštaja da će uložiti novac kako bi se smanjilo zagađenje sumopr-dioksidom prouzrokovanim proizvodnjom većom od projektovane novom topionicom, to se nije dogodilo, a Bor je ponovo postao jedan od najzagađenijih gradova ne samo u Srbiji.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

čitulje bor

ČITULJE

Posted by - 1. septembra 2022. 0
  RASPORED SAHRANA NA NOVOM BORSKOM GROBLJU  Za 27. septembar 2022. 12:00 Aničić Milojka (1946)            …
X