Pacijenti iz Bora i Zaječara za dopler krvnih sudova moraju u Niš ili Beograd

832 0

BOR, ZAJEČAR (IST Media, Ivana Milovanović) Iako je dopler krvnih sudova jedan od najvažnijih pregleda neuroloških bolesnika, ovaj pregled nije moguće obaviti ni u jednoj zdravstenoj ustanovi u Borskom i Zaječarskom okrugu, pa se pacijenti šalju za Niš ili Beograd. Ovom metodom mogu se otkriti suženja krvnih sudova, ali i njihova proširenja (aneurizme), kao i tromboza – delimično ili potpuno zapušenje arterije ili vene ugruškom krvi. Takođe se mogu dijagnostikovati proširene vene i odrediti stepen proširenja.

 

doplerSpecijalna bolnica u Gamzigradskoj banji je specijalizovana za rehabilitaciju oboljenja perifernih krvnih sudova, međutim sonda na dopleru krvnih sudova je u kvaru već godinu dana. Nadležni u ovoj zdravstenoj ustanovi kažu da je osnovni problem to što je Republički fond za zdravstveno osiguranje ukinuo saglasnost da ova bolnica vrši preglede na uput, te stoga i nema dovoljno finansijskih sredstava za kupovinu nove sonde.

 

Direktor Zdravstvenog centra u Zaječaru, Stanislav Tadić, rekao je za IST Media da dopler krvnih sudova ni u ovoj ustanovi ne radi već tri godine. “Aparat je bio star više od 20 godina, a očekujemo novi do Nove godine,” izjavio je Tadić.

 

Slična očekivanja imaju i u Opštoj bolnici u Boru, gde je dopler krvnih sudova u kvaru pet meseci, a očekuje se da pacijentima ova vrsta pregleda bude omogućena posle Nove godine.

 

borskom Domu zdravlja, aparat je u kvaru nešto više od mesec dana i ne zna se kada će biti osposobljen i na usluzi pacijentima

 

Dopler ultrazvuk krvnih sudova je bezbolna, neinvazivna dijagnostička metoda kojom se može meriti protok krvi kroz krvne sudove vrata, glave, ruku ili nogu.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X