DruštvoTema danaНекатегоризовано

Osnovano ekološko društvo u Slatini, jednom od najzagađenijih mesta u Evropi

BOR, (Ist Media, Dragan Popaz) U Slatini, crnoj ekološkoj tački Evrope, nedanvo je zalaganjem meštana osnovano “Ekološko društvo borska Slatina”.

 

Organizacija će imati za cilj da ovo, nekada predivno mesto kroz koje vijuga zagađena reka, aktivnostima i skretanjem pažnje javnosti očuva od crnih oblaka iz topioničkih postrojenja.

 

Borska reka *** Foto: D.Popaz

 

Na osnivačkoj skupštini društva, za predsednika je izabran Branko Perić, dok će potpredsedničku funkciju obavljati Petar Janković.

 

Borska reka *** Foto: D.Popaz

 

Tom prilikom je usvojen i statut, po kome će ekološko društvo raditi i donositi svoje dalje odluke o očuvanju životne sredine Slatinjana.

 

Kako Ist Media saznaje, u Slatini bi narednih dana trebalo da stigne i ekološka merna stanica, kojom će se kontrolisati količina sumpor-dioksida u vazduhu.

 

Ipak, rečima nije lako opisati kako narod u tom kraju živi pritisnut jalovinom, sumpor-dioksidom, uništenom Borskom rekom i svim bunarima zabranjenim za upotrebu i zatrovanim vodotokovima.

 

Slatina je jedno od najzagađenijih sela u Evropi. Ruže vetrova na selo nanose sumpor-dioksid iz topioničkih dimnjaka, a kroz centar sela protiče reka koja zapravo predstavlja otpadne vode iz pogona RTB-a . U Borskoj reci, čija je voda nekada služila za piće, sada nema živih organizama.

 

Borska reka *** Foto: D.Popaz

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Stranke i udruženja reagovali povodom saopštenja kompanije Srbija Ziđin Koper i blokade puta u Velikom Krivelju

Ist Media

Park u Boru najavljen kao park za kućne ljubimce. Hoće li konačno vlasnici pasa koristiti kese za skupljanje izmeta?

Ist Media

RTS: U Beogradu prijavljena epidemija malih boginja

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X