Osnovano ekološko društvo u Slatini, jednom od najzagađenijih mesta u Evropi

376 0

BOR, (Ist Media, Dragan Popaz) U Slatini, crnoj ekološkoj tački Evrope, nedanvo je zalaganjem meštana osnovano “Ekološko društvo borska Slatina”.

 

Organizacija će imati za cilj da ovo, nekada predivno mesto kroz koje vijuga zagađena reka, aktivnostima i skretanjem pažnje javnosti očuva od crnih oblaka iz topioničkih postrojenja.

 

Borska reka *** Foto: D.Popaz

 

Na osnivačkoj skupštini društva, za predsednika je izabran Branko Perić, dok će potpredsedničku funkciju obavljati Petar Janković.

 

Borska reka *** Foto: D.Popaz

 

Tom prilikom je usvojen i statut, po kome će ekološko društvo raditi i donositi svoje dalje odluke o očuvanju životne sredine Slatinjana.

 

Kako Ist Media saznaje, u Slatini bi narednih dana trebalo da stigne i ekološka merna stanica, kojom će se kontrolisati količina sumpor-dioksida u vazduhu.

 

Ipak, rečima nije lako opisati kako narod u tom kraju živi pritisnut jalovinom, sumpor-dioksidom, uništenom Borskom rekom i svim bunarima zabranjenim za upotrebu i zatrovanim vodotokovima.

 

Slatina je jedno od najzagađenijih sela u Evropi. Ruže vetrova na selo nanose sumpor-dioksid iz topioničkih dimnjaka, a kroz centar sela protiče reka koja zapravo predstavlja otpadne vode iz pogona RTB-a . U Borskoj reci, čija je voda nekada služila za piće, sada nema živih organizama.

 

Borska reka *** Foto: D.Popaz

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X