Optužnica protiv policajca zbog sumnje da je krijumčario migranate

519 0
Photo: Reuters (arhiva)

MAJDANPEK, (IST Media) Opštinsko javno tužilaštvo u Negotinu podiglo je optužnicu protiv policijskog službenika D.P. (31) iz Majdanpeka, zbog postojanja osnova sumnje da je sa S.N. (52) pokušao da u Srbiju prokrijumčari 38 migranata iz Avganistana.

 

Prema podacima dostavljenim IST Media, protiv okrivljenog je podignuta optužnica zbog krivičnog dela nedozvoljen prelazak granice i krijumčarenje ljudi za koje je zaprećena zatvorska kazna od jedne do 10 godina.

 

Podsećamo da je u avgustu prošle godine policija na jednom parking prostoru u blizini Majdanpeka zatekla tri kombi vozila u kojima su se nalazili migranti. Tom prilikom, uhapšeni su S.N. i policijski službenik D.P.

 

Inače, šverc migranata je do nedavno predstavljao izuzetno unosan biznis, pa su u Bugarskoj identifikovani brojni policajci koji su pružali logistiku migrantima pri prelasku granice sa Srbijom.

 

U Republičkom javnom tužilaštvu su nas obavestili da ne raspolažu podacima o broju prijavljenih policijskih službenika zbog izvršenja ovog krivičnog dela, jer se u okviru podataka o prijavljenim licima ne prikupljaju podaci o zanimanju.

 

Prema dobijenim podacima, zbog ovog krivičnog dela tokom 2015. i 2016. godine su podnete krivične prijave protiv 1.711 lica.

 

“U 2015. godini protiv 428 lica tužilaštvo je donelo naredbu o sprovođenju istrage, dok je protiv 637 lica podnet optužni akt. U odnosu na 406 lica doneta je osuđujuća presuda – protiv 218 lica izrečena je kazna zatvora, protiv pet novčana kazna i protiv 183 uslovna osuda. Protiv 32 lica doneta je oslobođajuća, a u odnosu na sedam lica odbijajuća presuda”, rekli su nam u tužilaštvu.

 

Godinu dana kasnije, protiv 370 lica tužilaštvo je donelo naredbu o sprovođenju istrage, dok je protiv 540 lica podnet optužni akt. U odnosu na 482 lica doneta je osuđujuća presuda – protiv 260 lica izrečena je kazna zatvora, protiv jednog lica novčana kazna, protiv 219 uslovna osuda, dok su dva lica oslobođena od kazne. Protiv 51 lica doneta je oslobođajuća, a u odnosu na 11 lica odbijajuća presuda.

Ist Media

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X