Optužnica protiv policajca zbog sumnje da je krijumčario migranate

875 0
Photo: Reuters (arhiva)

MAJDANPEK, (IST Media) Opštinsko javno tužilaštvo u Negotinu podiglo je optužnicu protiv policijskog službenika D.P. (31) iz Majdanpeka, zbog postojanja osnova sumnje da je sa S.N. (52) pokušao da u Srbiju prokrijumčari 38 migranata iz Avganistana.

 

Prema podacima dostavljenim IST Media, protiv okrivljenog je podignuta optužnica zbog krivičnog dela nedozvoljen prelazak granice i krijumčarenje ljudi za koje je zaprećena zatvorska kazna od jedne do 10 godina.

 

Podsećamo da je u avgustu prošle godine policija na jednom parking prostoru u blizini Majdanpeka zatekla tri kombi vozila u kojima su se nalazili migranti. Tom prilikom, uhapšeni su S.N. i policijski službenik D.P.

 

Inače, šverc migranata je do nedavno predstavljao izuzetno unosan biznis, pa su u Bugarskoj identifikovani brojni policajci koji su pružali logistiku migrantima pri prelasku granice sa Srbijom.

 

U Republičkom javnom tužilaštvu su nas obavestili da ne raspolažu podacima o broju prijavljenih policijskih službenika zbog izvršenja ovog krivičnog dela, jer se u okviru podataka o prijavljenim licima ne prikupljaju podaci o zanimanju.

 

Prema dobijenim podacima, zbog ovog krivičnog dela tokom 2015. i 2016. godine su podnete krivične prijave protiv 1.711 lica.

 

„U 2015. godini protiv 428 lica tužilaštvo je donelo naredbu o sprovođenju istrage, dok je protiv 637 lica podnet optužni akt. U odnosu na 406 lica doneta je osuđujuća presuda – protiv 218 lica izrečena je kazna zatvora, protiv pet novčana kazna i protiv 183 uslovna osuda. Protiv 32 lica doneta je oslobođajuća, a u odnosu na sedam lica odbijajuća presuda“, rekli su nam u tužilaštvu.

 

Godinu dana kasnije, protiv 370 lica tužilaštvo je donelo naredbu o sprovođenju istrage, dok je protiv 540 lica podnet optužni akt. U odnosu na 482 lica doneta je osuđujuća presuda – protiv 260 lica izrečena je kazna zatvora, protiv jednog lica novčana kazna, protiv 219 uslovna osuda, dok su dva lica oslobođena od kazne. Protiv 51 lica doneta je oslobođajuća, a u odnosu na 11 lica odbijajuća presuda.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X