Opljačkan planinarski dom na Stolu

1751 0

BOR, (IST Media) Šezdeset četiri godine od izgradnje, prvi put je opljačkan planinarski dom na planini Stol kod Bora. Nepoznate osobe, opljačkale su ovaj objekat, i iz njega ukrali svu opremu koja se koristi za održavanje doma i okoline, rekli su IST Mediji aktivisti Planinarsko-skijaškog društva (PSD) “Crni Vrh”.

 

Razvaljena vrata objekta, prvo je primetio bivši domar koji je došao da obiđe svoje obližnje imanje. Pozvao je policiju i rukovodstvo planinarskog kluba, koji su ubrzo došli na lice mesta kako bi utvrdili štetu.

 

Prvo je uočeno da su sa prepoznatljivog “koordinatnog kamena”, kraj objekta na visini od 1.156 metara, ukradene četiri velike bronzane table izlivene u likovnoj koloniji “Bakar”. Lopovi ipak nisu stigli da sa postamenta skinu i vrednu bronzanu skulpturu planine “Stol”, budući da teži 250 kilograma.

 

Postament ostao bez ove, i još tri bronzane table 

 

 

pajich
Pajić nezadovoljan i nemoćan

“Kradljivci su se očigledno pripremili za povratak na ‘mesto zločina’ traktorom, kako bi skinuli skulpturu Stola. Srećom da je ova krađa primećena na vreme, pa smo ‘bronzani’ Stol sami skinuli i odneli na sigurno mesto, dok se ne pokrene stalno dežurstvo u domu, kao što je bilo nekada”, rekao nam je predsednik PSD “Crni Vrh”, Miroslav Pajić.

 

Lopovi su ukrali i namotaje iz obližnjeg trafoa koji je u vlasništvu EPS-a, pa se čini da je to bio primarni cilj vandala. Vredne kalemove su uspeli da ukradu zahvaljujući tome što već nekoliko meseci u planinarskom domu nema struje, jer su tokom ledenih dana, početkom zime, polomljene drvene bandere a vodovi prekinuti.

 

“U više navrata smo insistirali kod borske Elektrodistribucije da reši problem snabdevanja strujom, ali nam je rečeno da ova planina, koju koriste mnogi rekreativci i zaljubljenici u prirodu, nije prioritet”, naglašava Pajić.

 

Svi pokušaji da u dva navrata stupimo u kontakt sa novim direktorom borske Elektrodistribucije, Dragom Andrijevićem, kako bi saznali buduće korake, nisu urodili plodom.

 

Ako se izuzme šteta naneta EPS-u, PSD je oštećen za oko 2.000 evra. Ipak, više od te štete, PSD u Boru zabrinjava to što su su bezobzirni lopovi prvi put oskrnavili ovaj objekat sagrađen pre više od šest decenija.

 

Za sada nije moguće pronaći i finansirati osobe koje bi dežurale u Domu, pa zato postoji bojazan da napadi na imovinu PSD “Crni Vrh ne postanu trend. Do njega vode putevi kojima se može doći jedino terenskim vozilom, a ne postoje ni signali mobilne telefonije.

 

dom stol

Da li će opština preuzeti odgovornost vrednog turističkog objekta? 

Kako bi se trajnije rešio problem nadaleko čuvenog planinarskog doma, PSD se obraćao ministru sporta Vanji Udovičiću, ali planinari očekuju da se u rešavanje problema ovog turističkog bisera istočne Srbije uključi i lokalna samouprava.

 

Planinarski dom na Stolu je jedan od retkih u bivšoj Jugoslaviji koji svoja vrata zaljubljenicima prirode nije zatvarao nijedan dan u godini.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X