DruštvoTema danaНекатегоризовано

Olakšanje: Manje birokratije po nalogu Ministarstva

BEOGRAD, (IST Media, Beta) – Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je saopštilo da zaposleni u lokalnim samoupravama neće više od građana tražiti da im donose izvode iz matičnih knjiga rođenih, državljanstava i slična dokumenta.

 

Ministarstvo je na adrese svih opština i gradova poslalo Uputstvo o primeni odredaba dva člana Zakona o opštem upravnom postupku, koji se odnose na razmenu podataka iz službenih evidencija.

 

birokratija
Građani više neće prikupljati dokumenta, već će ih institucije međusobno razmenjivati

Ministarstvo je istovremeno pozvalo sve zaposlene u upravama da od 8. juna, podatke razmenjuju po službenoj dužnosti, a građane da “insistirajući na ostvarenju svojih zakonskih prava doprinesu bržoj primeni odredbi i profesionalnijem radu uprave”.

 

Podaci se razmenjuju elektronski ili na drugi način predvidjen zakonom ili drugim propisom, s tim da obezbedi pravnu sigurnost i ekonomičnost postupka. Podatke koji već postoje u ispravama gradjana nije potrebno posebno pribavljati“, navodi se u saopštenju.

 

Zakonom je predviđeno i da svi organi na zvaničnim internet stranicama objavljuju listu službenih evidencija koje vode, načine na koje je moguće pristupiti toj evidenciji, imena i kontakt lica ovlašćenih za vodjenje islužbenih evidencija, navodi Ministarstvo.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

U OŠ “Dušan Radović” završena školska godina na najhumaniji način – Akcijom “Za dečije srce bez mane”

Ist Media

[VIDEO] Borski srednjoškolci i zaposleni u Srbija Ziđin Koper čistili priobalje Borskog jezera

Ist Media

Svečanom akademijom obeleženo 63 godine Tehničkog fakulteta u Boru

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X