Olakšanje: Manje birokratije po nalogu Ministarstva

732 0

BEOGRAD, (IST Media, Beta) – Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je saopštilo da zaposleni u lokalnim samoupravama neće više od građana tražiti da im donose izvode iz matičnih knjiga rođenih, državljanstava i slična dokumenta.

 

Ministarstvo je na adrese svih opština i gradova poslalo Uputstvo o primeni odredaba dva člana Zakona o opštem upravnom postupku, koji se odnose na razmenu podataka iz službenih evidencija.

 

birokratija
Građani više neće prikupljati dokumenta, već će ih institucije međusobno razmenjivati

Ministarstvo je istovremeno pozvalo sve zaposlene u upravama da od 8. juna, podatke razmenjuju po službenoj dužnosti, a građane da “insistirajući na ostvarenju svojih zakonskih prava doprinesu bržoj primeni odredbi i profesionalnijem radu uprave”.

 

Podaci se razmenjuju elektronski ili na drugi način predvidjen zakonom ili drugim propisom, s tim da obezbedi pravnu sigurnost i ekonomičnost postupka. Podatke koji već postoje u ispravama gradjana nije potrebno posebno pribavljati“, navodi se u saopštenju.

 

Zakonom je predviđeno i da svi organi na zvaničnim internet stranicama objavljuju listu službenih evidencija koje vode, načine na koje je moguće pristupiti toj evidenciji, imena i kontakt lica ovlašćenih za vodjenje islužbenih evidencija, navodi Ministarstvo.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X