Olakšanje: Manje birokratije po nalogu Ministarstva

324 0

BEOGRAD, (IST Media, Beta) – Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je saopštilo da zaposleni u lokalnim samoupravama neće više od građana tražiti da im donose izvode iz matičnih knjiga rođenih, državljanstava i slična dokumenta.

 

Ministarstvo je na adrese svih opština i gradova poslalo Uputstvo o primeni odredaba dva člana Zakona o opštem upravnom postupku, koji se odnose na razmenu podataka iz službenih evidencija.

 

birokratija
Građani više neće prikupljati dokumenta, već će ih institucije međusobno razmenjivati

Ministarstvo je istovremeno pozvalo sve zaposlene u upravama da od 8. juna, podatke razmenjuju po službenoj dužnosti, a građane da “insistirajući na ostvarenju svojih zakonskih prava doprinesu bržoj primeni odredbi i profesionalnijem radu uprave”.

 

Podaci se razmenjuju elektronski ili na drugi način predvidjen zakonom ili drugim propisom, s tim da obezbedi pravnu sigurnost i ekonomičnost postupka. Podatke koji već postoje u ispravama gradjana nije potrebno posebno pribavljati“, navodi se u saopštenju.

 

Zakonom je predviđeno i da svi organi na zvaničnim internet stranicama objavljuju listu službenih evidencija koje vode, načine na koje je moguće pristupiti toj evidenciji, imena i kontakt lica ovlašćenih za vodjenje islužbenih evidencija, navodi Ministarstvo.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X