OFK Bor na samrti, lek se ne nazire

1707 0

BOR (IST Media, Saša Trifunović) Od najave zvaničnika FSS 2014. godine da će Omladinski fudbalski klub Bor u bliskoj budućnosti dobiti stadion dizajniran po uzoru na milanski San Siro, pa do stanja koje je dovelo do skoro neizbežnog gašenja kluba sa gotovo jednim vekom tradicije, prošlo je samo godinu i po dana!

 

Ovakav sunovrat nekadašnjeg prvoligaša SFRJ i učesnika evropskog Kupa pobednika kupova ne može da režira niko, osim stvarnost u Srbiji, gde su svi zaslužni za uspeh a gde se peru ruke za neuspeh.

 

Ko je grobar FK Bor? Da li je opran novac iz gradskog budžeta namenjen klubu i zbog čega je uopšte novac iz budžeta išao klubu na čijem su čelu pojedine kontroverzne ličnosti iz političkog i privrednog života? O ovome će se možda saznati tek ako akteri sednu na sudsku klupu.

 

Makar deo odgovora na ova pitanja očekivao se na nedavno održanoj konferenciji za novinare u Skupštini opštine Bor, gde su se novinarima obratili predsednik opštine Živorad Petrović i pojedini grdaski većnici, iznoseći podatke zbog kojih bi policija i tužilaštvo trebalo da nekoliko dana kampuju u prostorijama nekadašnjeg prvoligaša.

 

Petrovic_o_ofkbor
Od njih zavisi sudbina OFK Bor s desna: Načelnica opštinske uprave Ljubinka Jelić, član Veća zadužen za sport Marko Nikolovski, predsednik opštine Živorad Petrović

 

Izostao je odgovor da li će rukovodioci ovog kluba poslednjih nekoliko godina, imenom i prezimenom, biti prozvani i pozvani na odgovornost. Ipak, nešto se pomerilo sa mrtve tačke. Obelodanjeni su podaci zbog kojih bi ti isti, u ozbiljnoj državi, u najmanju ruku bili kažnjeni doživotnom suspenzijom rada u sportu. Ukoliko se optužbe dokažu kao tačne.

 

“Borskom srpskoligašu je od jula do decembra 2015. godine odobreno i preneto  1,5 miliona dinara, a opravdano je svega 100.000. U klubu postoje računi za rekvizite i opremu kojih nema u klubu a dugovanje prema Bortravelu za prevoz iznose 1,7 miliona dinara, zbog čega je račun blokadi, dok je dug za vodu 2,5 miliona dinara”, rekao je prvi čovek opštine Bor, i dodao da je sva  dokumentacija  prosleđena MUP-u, te da se očekuju sudski epilog.

 

Sud sa nestrpljenjem iščekuje i predsednik OFK Bor Žarko Petrović, koji je nedavno podneo ostavku na tu funkciju, a samim tim prestao je mandat i svim dosadašnjim članovima Skupštine OFK Bor. Petrović se osetio prozvanim od strane opštinskih čelnika i tvrdi da su optužbe protiv kluba i njega čista laž.

 

Petrovic
Žarko Petrović jedva čeka suđenje

“Kada govorimo o periodu od kada sam ja došao na mesto predsednika kluba (februar 2015.), pa do moje ostavke, apsolutno tvrdim da su sva sredstva iz budžeta opravdana po zakonu i opštinskim propisima. Reč je o političkom prepucavanju od koga štetu trpi samo borski fudbal”, kaže Žarko Petrović.

 

Interesantno je da je klub u tom periodu dobijao novac i od neimenovanih donatora. Deo para je skinut sa računa po prinudnoj naplati za ne vraćanje pozajmice a potom se usledila blokada od strane firme “Bortravel”, firme koja je vozila igrače na gostovanja.

 

Petrović kaže da je klub bio primoran da koristi “Bortravel” jer se očekivalo da će dugovanja biti podmirena iz budžeta opštine ili RTB-a na osnovu ugovora, a da je cena po kilometru u ovoj firmi 180 dinara, dok drugi po pređenom kilometru naplaćuju najviše 80 dinara.

 

“Kad smo bili u blokadi, pozajmljivali smo pare ili dobijali od donatora”, kaže Žarko Petrović, ali nije znao da nam kaže ko su donatori. Tim pre, jer se postavlja pitanje ko se odlučio da donira klub koji je “jednom nogom u grobu”.

 

Izneti podaci čelnika opštine Bor ukazuju na rešenost nekih secikesa da zgrnu kakav-takav novac, uništavajući sve ono što je stekao klub čije je postojanje gotovo vezano za sam nastanak grada, u kome su stasale generacija fudbalera, ali i na čiji ruinirani pa našminkani stradion i dan-danas dolaze neki novi klinci, ne bi li postali novi Đorđevići, Tomići, Rankovići Komljenovići, Nikolići…

 

Po rečima predsednika opštine Bor, budžetski novac opredeljen za sport se usmerava na sportske kolektive po pravilniku koji je usvojilo opštinsko veće i čim taj novac “uđe” u klubove opština Bor nema nadležnosti već jedino traži da taj novac bude opravdan. To, tvrdi Petrović, u ovom slučaju nije urađeno.

 

Član opštinskog veća zadužen za sport, Marko Nikolovski, istakao je da trenutno postoje dva rešenja, da se nađu sredstva koja nisu opravdana i da se vrate u opštinsku kasu pa da onda klub opet učestvuje na konkursu za raspodelu sredstava ili da se ugasi klub i da se krene od nule, što je već učinjeno pre nekoliko godina.

 

Očigledno je da trenutno ni opštinski čelnici a ni prijatelji kluba koji trenutno vode brigu o njemu nemaju rešenje i pitanje je šta će se u narednom periodu dešavati sa nekadašnjim fudbalskim ponosom ovog dela Srbije.

 

Sada je u klubu privremena uprava. Nije urađena primopredaja, pa se ne zna ni šta je bilo u prostorijama kluba ni šta će ostati posle njih.

 

Dozvoljeno preuzimanje teksta uz obavezan link ka izvornom tekstu.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X