Odloženo stogodišnje čekanje čistog vazduha

378 0

piše: Saša Trifunović

 

Prošlo je otprilike mesec dana od pokretanja pogona nove topionice bakra RTB-a Bor. Na mestu plamene peći br.2 došlo je do velike promene, ali se na nebu Bora promenilo malo toga.

 

Svakodnevni talasi sumpor-dioksida poslednjih dvadesetak dana prekrivaju ceo grad, dim se oseća na Borskom jezeru, Dubašnici…

 

topionica dim

 

 

Svi listom u neverici vrte glavu i pitaju se šta se to događa.

 

Oni koji su jasno i glasno pružali podršku rukovodstvu borske kompanije u projektu „nova topionica“ (a to je veći deo stanovništva) sada su zatečeni, i ne žele da veruju da je njihovo poverenje izigrano.

 

Postoje i oni drugi, koji su iz zle namere opovrgavali opravdanost celog projekta, želeći da prosto postanu kalif umesto kalifa.

 

Postoji treća i četvrta strana. Te strane bez ikakvih interesa jednostavno misle da je topionica ili opravana ili ne. Njihove procene i analize će se pokazati tek u godinama koje dolaze.

 

Tek, da se vratimo na početak priče. Nad gradom i okolinom trenutno caruje dim, pa se istorijski događaj  “Čisto nebo nad Borom” nakon 100 godina rudarenja, bar za neko vreme odlaže.

 

Ružne fotografije Bora „u magli“ masovno se šeruju preko društvenih mreža. Te fotografije prate uglavnom ironični tonovi ljudi koje deluju razočarano i zabrinuto.

 

Direktor Topionice Boban Todorović, pak, smiruje Borane, tvrdeći da je u procesu uhodavanja nove topionice bilo nužno startovati staru plamenu peć.

 

„Emisija iz metalurških agregata koja se non-stop meri iznosi 126  ppm (300mg) što je u skladu sa zakonima republike Srbije i EU. Nažalost, došlo je do određenih količina „hladnih“ materijala koji su nastali kao posledica rada novih metalurških postrojenja sa bakrencem. Da bismo sprečili dalje gomilanje bakronosnih materijala, poslovodstvo TIR-a se odlučilo da povremeno uključi i staru topionicu, pa otuda dim“, uverava Todorović

 

On je rekao da poslovodstvo TIR-a očekuje da najkasnije do kraja juna ovlada tehnologijom rada sa bogatim bakrencem, kada će i biti zaustavljena stara topionica, izvor sadašnjih problema.

 

Na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine SEPA Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, udarna informacija tiče se upravo poboljšanja kvaliteta vazduha na području Bora, i to u periodu januar-maj 2015. Tome je, navodi ovaj Vladin portal, doprinela izgradnja nove topionice.

 

Ono što je zaista bilo evidentno, to je da je do pre dvadesetak dana nebo nad Borom zaista bilo čisto. S’toga nam ostaje da poverujemo menadžmentu topionice da je sve ovo posledica uhodavanja. I da sačekamo još malo. Kada smo mogli 100 godina…

 

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X