Društvo

ODBORNICI u skupštini grada Bora od sada NA SEDNICAMA SA LAPTOPOM

BOR, (IST Media) Borska Skupština će biti jedna od retkih u Srbiji u kojoj će odbornici ubuduće, tokom sednice, moći da skupštinski materijal prete preko laptop računara, da glasaju elektronski i prijave se za diskusiju.

Svaki od 35 odbornika je laptop dobio na revers, neće imati mogućnost da ga iz iznese iz upravne zgrade, a uoči sednice skupštinski materijal će čekati u računarima.

U gradskoj upravi naglašavaju da, osim što će doći do uštede, jer će štampanje velike količine papira otići u istoriju, ovaj pomak ima i ekološki značaj.

“Uvođenje elektronskih sednica sa sigurnošću će napraviti uštede u odnosu na dosadašnji način organizovanja sednica, olakšaće rad odbornika, ali i gradske uprave”, rekao je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, inače po zanimanju inženjer informatike.

U gradskoj upravi su izračunali da priprema jedne sednice u proseku košta oko 31.000 dinara, što uključuje samo potreban kancelarijski materijal (papire i kertridže), ne računajući potrošnju struje, goriva i rad radnika na ovim poslovima.

“Softverom koji je instaliran u svakom od laptopova, predviđa se prijava na kvorum, praćenje dnevnog reda, elektronsko glasanje i prijava za reč. Sadržaće bazu podataka materijala sa sednica, automatsko formiranje zapisnika, kao i mogućnost slanja mejla drugom odborniku i poslaničkoj grupi”, objašnjava Milikić.

Za radnike Gradske uprave i odbornike Skupštine grada, organizovana je obuka za korišćenje softvera, a biće im prosleđeno i uputstvo za korišćenje.

Za održavanje sistema kao i sve konsultacije biće zaduženi zaposleni na poslovima administriranja računarske opreme, mreže i pratećih softvera u Odeljenju za opšte poslove Gradske uprave grada Bora.

Iz gradskog budžeta je za nabavku laptop računara izdvojeno oko 1,5 miliona dinara, dok je za softver potrošeno 756.000 dinara.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Raspisan tender za gradnju Evropskog vrtića u Boru vredan više od 600 miliona dinara 

Ist Media

Za mlade u Boru: Besplatne radionice digitalne i medijske pismenosti

Ist Media

Da li se sećate priče o Ivči? Posle osam meseci evo nastavka

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X