ODBORNICI u skupštini grada Bora od sada NA SEDNICAMA SA LAPTOPOM

656 0
BOR, (IST Media) Borska Skupština će biti jedna od retkih u Srbiji u kojoj će odbornici ubuduće, tokom sednice, moći da skupštinski materijal prete preko laptop računara, da glasaju elektronski i prijave se za diskusiju.

Svaki od 35 odbornika je laptop dobio na revers, neće imati mogućnost da ga iz iznese iz upravne zgrade, a uoči sednice skupštinski materijal će čekati u računarima.

U gradskoj upravi naglašavaju da, osim što će doći do uštede, jer će štampanje velike količine papira otići u istoriju, ovaj pomak ima i ekološki značaj.

“Uvođenje elektronskih sednica sa sigurnošću će napraviti uštede u odnosu na dosadašnji način organizovanja sednica, olakšaće rad odbornika, ali i gradske uprave”, rekao je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, inače po zanimanju inženjer informatike.

U gradskoj upravi su izračunali da priprema jedne sednice u proseku košta oko 31.000 dinara, što uključuje samo potreban kancelarijski materijal (papire i kertridže), ne računajući potrošnju struje, goriva i rad radnika na ovim poslovima.

“Softverom koji je instaliran u svakom od laptopova, predviđa se prijava na kvorum, praćenje dnevnog reda, elektronsko glasanje i prijava za reč. Sadržaće bazu podataka materijala sa sednica, automatsko formiranje zapisnika, kao i mogućnost slanja mejla drugom odborniku i poslaničkoj grupi”, objašnjava Milikić.

Za radnike Gradske uprave i odbornike Skupštine grada, organizovana je obuka za korišćenje softvera, a biće im prosleđeno i uputstvo za korišćenje.

Za održavanje sistema kao i sve konsultacije biće zaduženi zaposleni na poslovima administriranja računarske opreme, mreže i pratećih softvera u Odeljenju za opšte poslove Gradske uprave grada Bora.

Iz gradskog budžeta je za nabavku laptop računara izdvojeno oko 1,5 miliona dinara, dok je za softver potrošeno 756.000 dinara.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X