Odbornici SO Bor odobrili jemstvo javnih preduzeća za nabavku uglja

607 0

 BOR, (IST Media) Odbornici SO Bor su na današnjem skupštinskom zasedsanju usvojili završni račun za 2014. godinu, ali je rasprava na ovu temu bila u drugom planu, jer je mnogo veće interesovanje odbornika privukao predlog odluke o stavljanju garancija Toplani za nabavku uglja.

 

Kao garanti za nabavku uglja sa ovogodišnju sezonu, po odluci odbornika, biće Javno preduzeće za stambene usluge “Bor”, JKP “Vodovod” i “JKP “3. oktobar”.

 

Odbornik Dobrica Đurić (SPS) podsetio je da je Vodovod i sam gubitaš, da 3. oktobar jedva sastavlja kraj s krajem, pa je upitao da li oni uopšte imaju pokriće za izdavanje menica i šta će se desiti ako dugovanja ne mogu da se naplate od Toplane.

 

S obzirom da borska javna preduzeća teško posluju, odbornici Goran Golubović i Predrag Balašević su izrazili zabrinutost da u jednom trenutku može doći do urušavanja celog javnog sektora, jer su dugovanja Toplane više od milijardu dinara.

 

so bor

 

Predsednik opštne Bor Živorad Petrović ne vidi zbog čega preduzeća u Boru ne bi bila solidarna i bili garanti, i ovakve sumnje nazvao početkom političke kampanje. On jeipak  potvrdio da dugovanja Toplane iznose 1,2 milijarde dinara, od čega je 800 miliona dinara dug prema EPS-u.

 

“Ova dugovanja su nastala do 2010. godine jer do tada niko nije plaćane obaveze, pa je narasla i kamata. Istina je da Toplana ima problema, ali je rešenje u zameni sadašnjih kotlova koji su neefikasni, bdući da je stepen iskorišćenja svega 50 procenta. Opština će u 2016. godini odvojiti sredstva za zamenu jednog kotla i najverovatnije aplicirati za kredit kod KFW banke. Stepen iskorišćenja tog kotla bi iznosio 80 procenta, uz korišćenje jeftinijeg uglja”, rekao je Petrović

 

On je obavestio odbornike da je izvršenje budžeta u 2014. bio oko 80 posto, uz maksimalne uštede i racionalizaciju.

 

Odbornik Dobrica Đurić je zatražio odgovor kolika su dugovanja opštine sa 1. septembrom, a Dragan Marković (DSS) zahtevao da se za narednu sednicu iznesu i uporede podaci o dugovanjima javnih preduzeća u 2010. sa 2015. godinom.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X