Društvo

Odbornici Skupštine Grada Bora podržali predlog o bratimljenju sa kineskim gradom Longyan

Grad Longyan
Grad Longyan; Foto: X @ChinaDaily

Odbornici Skupštine Grada Bora, usvojili su danas odluku o usostavljanju saradnje sa gradom Longyan iz okruga Shanghang u Narodnoj Republici Kini, gde je i sedište kompanije Ziđin Majning.

Kako se navodi u odluci, saradnja je uspostavljena “u cilju razmene informacija, iskustva i projekata u oblastima rudarstva, stočarstva, turizma, sporta, kulture, obrazovanja, zdravstvene zaštite, zaštiti životne sredine i drugim oblastima gde postoje mogućnosti i obostrani interesi”, a sredstva za finansiranje saradnje obezbediće se iz budžeta Grada Bora.

U pismu koje je načelnik Narodne vlade okruga Shanghang uputio gradonačelniku Bora Aleksandru Milikiću, podseća da je 2019. godine prilikom posete Milikića Kini razgovarano o “međunarodnom pobratimskom odnosu” dva grada.

On navodi da je Shanghang 2019. godine bio na listi top 100 okruga i gradova sa najvećim razvojnim potencijalom Kine u 2021. i najlepši okrug u Kini.

Pojedini odbornici opozicije su bili protiv usvajanja ove odluke iznoseći nejasnoće o predlogu bratimljenja.

Postavljeno je i pitanje zašto Grad Bor nije dao podršku ukrajinskom gradu Hmeljnicki zbog rata u toj zemnlji, sa kojim je Bor takođe pobratimljen.

Odbornik SPS-a Dobrica Đurić rekao je da je u Boru i Majdanpeku registrovano oko 11.000 Kineza koji moraju da poštuju srpske zakone o čemu treba da vode računa sve institucije.

Upućeni smo jedni na druge i to je realnost, rekao je Đurić.

Odluka je usvojena većinom glasova odbornika SNS-a i SPS-a.

Ovu odluka će stupiti na snagu po dobijenoj saglasnosti Vlade Republike Srbije.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Meštani Suvaje posle tri decenije dobili uredno snabdevanje vodom. Srbija Ziđin Majning izdvojila 1,5 miliona evra

Ist Media

Raspisan tender za gradnju Evropskog vrtića u Boru vredan više od 600 miliona dinara 

Ist Media

Za mlade u Boru: Besplatne radionice digitalne i medijske pismenosti

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X