Od sutra još jedna kovid ambulanta u Boru. Kreće i vanredni „KOVID-BUS“

129 0
mz metalurg

BOR – Kako bi se smanjile gužve u ambulanti „Rudar“ i razdvojili potencijalno pozitivni i izlečeni pacijenti, u subotu 28. novembra biće otvorena druga kovid ambulanta u Boru, najavio je danas gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

U novoj kovid ambulanti, koja će biti u Mesnoj zajednici „Metalurg“, obavljaće se prvi pregledi pacijenata kao i PCR i antigensko testiranje, dok će se u ambulanti „Rudar“ raditi drugi kontrolni testovi. Samim tim, biće sprečeni kontakti potencijalno zaraženih i potencijalno izlečenih pacijenata, rekao je Milikić.

Na ovaj način kako je rekao, biće i manje čekanja na pregled, a pacijenti se neće smrzavati jer u MZ „Metalurg“, površine 250 kvadrata biće i čekaonica.

Radno vreme obe kovid ambulante biće od 7 do 20 sati.

Kako bi se izbegli kontakti zdravih i zaraženih pacijenata, po nalogu Štaba za vanredne situacije, od sutra (subota), na svakih sat vremena od 7 do 20 sati kružiće vanredni mini bus koji će povezivati kovid ambulante „Metalurg“ i Rudar“ sa Opštom bolnicom.

U već nazvanom „KOVID BUS-u“ biće obavezno pridržavanje svih mera zaštite od korona virusa.

Na primedbe, zbog čega u Domu zdravlja nije organizovan rad kovid ambulante, kao što je to u slučaju Zaječara, a koje kruže društvenim mrežama, gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić podseća da je ruski tim lekara, prilikom posete Boru, procenio da u toj ustanovi nije moguće epidemiološki sprovesti „crvenu i plavu zonu“.

Direktorka Doma zdravlja dr Vesna Radosdavljević, precizirala je da Zdravstveni centar u Zaječaru nema kovid ambulantu već respiratorni centar u kome se svi pregledi obavljaju na jednom mestu.

U borskom Domu zdravlja to nije bilo moguće organizovati, rekla je dr Radosavljević.

Govoreći o stanju pacijenata na Grudnom odeljenju borske bolnice, dr Radosavljević je navela da se od covid-19 trenutno leči 66 pacijenata, od kojih je dvoje na respiratoru.

Od poslednjih informacija Zavoda za javno zdravlje „Timok“, u Boru se 16 osoba oporavilo, dok su registrovana još 42 slučaja virusa. Ukupan broj aktivnih slučajeva virusne infekcije u gradu na današnji dan je 593.

 

 

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X