Od 25. oktobra u Zaječaru – 22. Dani „Zorana Radmilovića (finalni program)

371 0

Od 25. oktobra do 2. novembra u Zaječaru se održava pozorišna smotra u čast velikog glumca, Zorana Radmilovića.

 

Kao i svake godine, s početka jeseni, u Zaječaru se skuplja pozorišni svet, glumci, reditelji, novinari, pozorišni kritičari i brojna publika. I ove godine okupio ih je jedan Zaječarac, glumac koji je ostavio neizbrisiv trag u pozorišnoj umetnosti na ovim prostorima. Zoran Radmilović. Kako je to napisao uvaženi kritičar Jovan Ćirilov: „Čovek pored koga uvek imate utisak da još mnogo toga u sebi nosi, koji stalno iznenađuje nečim novim i neizvesnim.” Slično je i sa festivalom koji nosi njegovo ime. Nakon više od 20 godina, koliko traje, stalno imate utisak da nosi u sebi i više od onoga što gledate na sceni, u foajeu pozorišta, što čujete u sali ili pozorišnom klubu.

 

Plakat

 

Veliki glumac i Zoranov sabrat koji sa njim sada “ore nebeseke njive”, Branislav Ciga Jerinić u jednom intervjuu, baš na Danima pre mnogo godina,  nazvao je to “duhom Zorana Radmilovića  koji je tu negde oko nas”. I zaista čovek ne može da se otme utisku da ovaj festival ima magiju više od one pozorišne koju imaju gotovo svi ozbiljni pozorišni festivali na svetu.

 

Uz to organizacioni odbor se trudi da Dani iz godine u godinu budu sve bolji, da publika gleda dobre prestave, da prateći program bude, ne samo u duhu Radmilovića, nego i dostojan  onoga što je on bio na sceni pa i van nje. Doduše teško je napraviti festival koji će publika toliko voleti koliko su njegovi prijatelji voleli Zorana. To je, savremenim rečnikom rečeno, nemoguća misija. Ali da je to jedan od najznačajnijih pozorišnih događaja u zemlji u to ne treba sumnjati.

 

Ove godine kvalitet više daje i činjenica da će Dane “Zorana Radmilovića”  otvoriti predstava „Skupljač“ akademika Dragoslava Mihailovića u adaptaciji i režiji Irfana Mensura. U ovoj činjenici leži nekoliko podataka koji izlaze iz okvira uobičajene, pa ako hoćete i festivalske, pozorišne premijere. Jer „Skupljač“ nije samo premijera. Radi se naime o praizvedbi ovog teksta. Dakle, Zaječarsko pozorište je uspelo da dobije pravo da prvo izvede jedan komad koji je napisao čovek, kako je to rekao na pres konferenciji ovih dana u Zaječaru Irfan Mensur, istorija. Jer Dragoslav Mihailović, koji će inače besediti na otvaranju, zaista jeste pozorišna istorija ovog podneblja, savremene srpske  literature, definitivno.

 

Drugi podatak, koji je redak u potorišnom životu jeste taj što je dobar deo novca a postavljanje komada na scenu donirao Nebojša Đorđević, biznismen koji je o sebi rekao samo to da je „ljubitelj pozorišta“ i ništa više. Bilo bi dobro da je takvih ljubitelja što više u pozorištu pa i u kulturi uopšte. Ovom premijerom Pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović“ će otvoriti festival, a što je takođe kuriozitet, u komadu igra i Tatjana Beljakova, čuvena Georgina iz kultne predstave Radovan III, ni manje ni više nakon dvadesetogodišnje pauze na daskama koje život znače. Pored Irfana Mensura i Tatjane Beljakove u predstavi igraju i Milan Caci Mihailović, Milutin Vešković i mlada zaječarska glumica, Ana Bretšnajder.

 

Sve u svemu u okviru Dana pozorišna publika videće 9 predstava, osam u zvaninčnoj konkurenciji koje će se nadmetati za tri nagrade. Najboljeg glumca po oceni stručnog žirija, najbolju predstavu po oceni publike i nagradu za vizuelni identitet predstave, o čemu će takoće odlučivati poseban žiri. Ove godine nagrada za životno delo ide u ruke doajena glumačke umetnosti Miri Stupici, koja nažalost, zbog poodmaklih godina, neće moći da prisustvuje dodeli.

 

Svakako da će predfestivalsko veče biti poseban pozorišni događaj. Zijah Sokolović odigraće svoju monodramu koju sa uspehom igra širom sveta već 20 godina „Kabares, kabarei“. Nako toga uslediće, već pomenuti „Skupljač“, potom i predstave   SVEČANA VEČERA U POGREBNOM PODUZEĆU Narodnog pozorišta iz Užica, BOIN BOING Zvezdara teatra, MAČKA NA VRUĆEM LIMENOM KROVU Kazališta Virovitica, Devesto petnaesta TRAGEDIJA JEDNOG NARODA Kruševačkog pozorišta, SVETI GEORGIJE UBIVA AŽDAHU Ateljea 212, ELING  Beogradskog dramskog pozorišta i ČAJ OD JASMINA Pozorišta na Terazijama.

 

Festivalsku sliku upotpuniće brojne promocije knjiga, izložbe i performansi. Ono što je novina da će ispred pozorišta Timočke krajine “Zoran Radmilović” biti postavljen nakriveni video bim pa će svi oni koji ne budu mogli da dođu do karata (komplet za devet predstava košta simboličnih 3000 dinara) moći  predstave da gledaju u nesvakidašnjem ambijentu za pozorišne prilike u našoj zemlji.

 

Pozorište Timocke krajine Zoran Radmilovic

 

 

PROGRAM 22. FESTIVALA „DANI ZORANA RADMILOVIĆA“

OD 25. 10. DO 02. 11. 2013.

 

25.10.2013.

 

12:00 Spomenik Zoranu Radmiloviću, polaganje venaca

 

Predfestivalsko veče

20:00 Pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović“

„CABAres CABArei,, Zijah Sokolović“- u produkciji Yugoarta iz Beograda

 

26.10.2013.

 

12:00-20:00 Cirkus-sfera (Gradski trg)

 

19:30 Pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović“ Zaječar

Otvaranje izložbe POLjSKOG POZORIŠNOG PLAKATA

 

20:00 Pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović“

 

SVEČANO OTVARANjE FESTIVALA

 

Pozdravna reč: Gradonačelnik Zaječara

 

Festival otvara: akademik Dragoslav Mihailović

 

20:30 Pozorište Timočke krajine ,,Zoran Radmilović,,

SKUPLjAČ Tekst: Dragoslav Mihailović Adaptacija i režija: Irfan Mensur

 

 

27.10.2013.

 

18:00 Promocija knjige ,, Pozorišni rečnik,, autora Milovana Zdravkovića (sala muzičke škole Stevan Mokranjac) i Promocija časopisa ,,SCENA,,– o časopisu i knjizi govori glavni urednik Zoran Đerić (sala muzičke škole Stevan Mokranjac)

 

20:00 Narodno pozorište Užice

SVEČANA VEČERA U POGREBNOM PODUZEĆU

Tekst: Ivo Brešan režija: Snežana Udicki

 

28.10.2013.

 

12:00 Otvaranje izložbe crteža Aleksandre Jelović (Galerija Narodnog muzeja).

18:00 Promocija druge knjige Žarka Lauševića-u izdanju Hipatie.O knjizi govore Irfan Mensur, Selimir Radulović i Jovan Ćirilov (sala muzičke škole Stevan Mokranjac).

20:00 Zvezdara teatar u koprodukciji sa umsr,,amm,,- Beograd

BOING BOING

Tekst: Mark Kameloti režija: Predrag Stojmenović

 

23:00 Izložba pozorišnih kostima i bluz svirka benda ,,Los Pistoleros,, (Omladinski centar).

 

29.10.2013.

 

20:00 Kazalište Virovitica

MAČKA NA VRUĆEM LIMENOM KROVU

Tekst: Tennessee Willams reditelj i scenograf: Samo M. Strelec

 

 

30.10.2013.

 

18:00 Scenski prikaz Lidije Vukićević ,,ISTINA,, (Radul begov konak)

20:00 Kruševačko pozorište, Narodno pozorište Niš, Vukov sabor Loznica

,,1915-TRAGEDIJA JEDNOG NARODA,,

Tekst: Branislav Nušić režija: Milan Nešković

 

 

31.10.2013.

 

20:00 Atelje 212 – Beograd

SVETI GEORGIJE UBIVA AŽDAHU

Tekst: D. Kovačević režija: Ljubomir Muci Draškić

 

01.11.2013.

12:00 Omladinska radionica

,,OPROSTITE, IZVINITE, PARDON,,

 

20:00 Beogradsko dramsko pozorište

ELING

Tekst: Sajmon Bent režija: Marko Manojlović

 

02.11.2013.

 

20:00 Pozorište na Terazijama – Beograd

ČAJ OD JASMINA

Tekst: Vesna Stanković Dramatizacija: Željko Jovanović

 

21:30 Završna beseda-

Dodela nagrada i svečano zatvaranje Festivala

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

X