Od 1. januara elektronske građevinske dozvole

322 0

SRBIJA (IST Media, Beta) Zahtevi za izdavanje građevinskih dozvola od 1. januara naredne godine moći će da se podnose u elektronskoj formi, izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

 

Zorana Mihajlović (foto Beta)
Zorana Mihajlović (foto Beta)

Ona je u Beogradu isprobala novi softver za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola i istakla da sistem sigurno neće odmah funkcionisati besoprekorno i da su neizbežni problemi, “što je normalno i prirodno”.

 

“Naravno da će biti problema, ali važno je da krenemo, da se u januaru uhodamo i da posle više ne razmišljamo o silnim papirima. Sigurno ćemo od marta početi u potpunosti da izdajemo elektronske dozvole”, kazala je Mihajlović.

 

Sistem elektronskih građevinskih dozvola nalaziće se u Agenciji za privredne registre (APR) i pristupaće mu se preko sajta APR-a, Ministarstva građevinarstva i lokalnih samouprava, kao i sajta www.gradjevinskedozvole.rs.

 

Minimalni uslovi za pristupanje sistemu e-dozvola su računar sa operativnim sistemom Windows XP, a procedura se sastoji iz pet koraka. Moguće će biti i pratiti tok rešavanja zahteva, a softver će upozoravati službenike na rokove za postupanje po zahtevu.

 

Naglašeno je i da će dokumenti morati da budu digitalno potpisani, tako da će biti nemoguća njihova zloupotreba i modifikacija.

 

Ministarka je dodala i da će elektronsko izdavanje građevinskih dozvola pomoći Srbiji da poboljša svoju poziciju na Duing biznis listi Svetske banke, jer je plan da Srbija sledeće godine bude među prvih 20 ili 30 zemalja.

 

Inicijativu da elektronske građevinske dozvole budu uvedene u novi Zakon o planiranju i izgradnji pokrenula je Nacionalna alijansa za lokalni i regionalni razvoj (NALED) po sistemu koji funkcioniše u Makedoniji, a ta organizacija je obezbedila i donaciju od 400.000 evra za izradu softvera za e-dozvole.

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X