Obrazovanje, zapošljavanje i kretanje najveći problemi slepih i slabovidih osoba u Srbiji

804 0

SRBIJA (IST Media, Beta) Danas se obeležava Međunarodni dan slepih osoba – Dan belog štapa. U Srbiji živi oko 12.000 slepih i slabovidih osoba. Najveći problemi sa kojima se susreću jesu nedosledna primena zakona koji se odnose na njihov položaj, obrazovanje i zaposlenje, ali i svakodnevno kretanje. Naime, van većih gradova u Srbiji ne postoje zvučni semafori i nema dovoljno taktilnih staza.
Predsednik Saveza slepih Srbije Milan Stošić je rekao da u Srbiji postoji problem inkluzivnog obrazovanja dece, s obzirom da zakon omogućava, ali država još nije stvorila uslove da se obezbede učila i nastavne knjige na Brajevom pismu i u drugim tehnikama.

 

Ministar za rad, Aleksandar Vulin izjavio je da je problem obrazovanja osoba sa invaliditetom nešto što ne može da se reši brzo, ali je naglasio da obrazovanje mora da se učini dostupnim svim osobama u skladu sa njihovim mogućnostima i sposobnostima.
On je naglasio da država „veoma vodi računa“ o zapošljavanju osoba sa invaliditetom, ali da i pored toga u Srbiji „ima svega 56 preduzeća“ koja ih zapošljavaju. Prema njegovim rečima problem nije u novcu, već u predrasudama i nerazumevanju poslodavca koji su ponekad spremniji da plate penal i kaznu državi nego da za isti novac zaposle osobu sa invaliditetom.
Prošle godine je zaposleno preko 4.000 osoba sa invaliditetom sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje. Obezbeđeno je dodatnih 500 miliona dinara za stimulisanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom, a nadamo se da ćemo sledeće godine imati više“, rekao je Vulin.

 

jpeg

 

Iz Savezaslepih Srbije navode da je zakonodavni okvir koji pruža posebnu podršku osobama sa invaliditetom kod nas sve bolji, ali je potrebno da se donete zakonske norme primene u praksi.

 

“Konkretno, u ovoj godini je donet i stupio je na snagu Zakon o kretanju uz pomoć psa vodiča. Na taj način je stvorena mogućnost da slepi koriste ovo specifično pomagalo u svakodnevnim prilikama. Pored toga, potrebno je obezbediti sredstva i druge preduslove da osobe bez vida zaista mogu da se kreću uz pomoć psa vodiča. Slepima treba omogućiti da biraju da li će se samostalno orijentisati i kretati uz pomoć belog štapa, elektronskih pomagala ili psa vodiča. To ne znači da treba obezbediti samo ova pomagala, već i adekvatnu obuku za prostornu orijantaciju i samostalno kretanje, ali i savremena pomagala i asistivne tehnologije. Nažalost, sva navedena pomagala slepima su u Srbiji teško dostupna, kao i usluga personalne asistencije.”

 

Uprkos teškom i kompleksnom invaliditetu, slepi imaju značajne potencijale, naročito ako žive u pristupačnom fizičkom i prijateljskom socijalnom okruženju. Pomenute mogućnosti treba na vreme otkriti i razvijati uz pomoć savremenog obrazovanja i rehabilitacije. Neophodna je posebna društvena podrška osobama oštećenog vida radi dostizanja ravnopravnosti i uključivanja u sve životne tokove.

 

Glavna tema ovogodišnje manifestacije je posvećena afirmaciji mogućnosti slepih, informisanju javnosti i uklanjanju predrasuda koje predstavljaju glavne barijere za ostvarivanje prava slepih u zapošljavanju i školovanju, kao i mogućnostima lakše integracije slepih u društvenu sredinu.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X