Obeležime si o Svetsko dive romaneskho čhib

237 0
svetski dan romskog jezika

Tekst/prevod i foto: Sanja Kamenović

Ando Beogrado, 2.11. berš o Univerzitet o Megatrend ando Beogrado, obeležime si o dešutrito palo redo Svetsko dive romaneskho čhib.

O Svetsko dive romaneskho čhib organizinđa o Međunarodno Institut za ko romološka studije ki saradnja pe Evropsko asocijacija romane gođaver manušencar em o Univerziteti Megatrend.

Ko obeležibe o Svetsko dive romaneskho čhib, akhate ule o gospodin Jovan Damjanović, o predsedniko za ko Međunarodno Institut o romološka studije, Romeo Mihajlović, predsedniko ki Evropsko asocijacija romane gođaver manušencar em i akademik prof. dr i Ljiljana Marković, predsednica ko Univerziteti Megatrend.

O glavna učesnicija so vakherde ki konferencija za ko Svetsko dive romaneskho čhib, ki phurani Romani kultura, za ko postignuta rezultatija dži akhana, o napretko te šhaj pošukhar te sikljolape o čhib za ko pošukhar rezultatija, ule o akademik prof. dr  Bajram Haliti , o akademik prof. Dragan Damjanović za ki Srpsko kraljevsko akademija o naučnicija em o umetnicija, o Rajko Jovanović književniko, o Zlatomir Jovanović književniko em o predsedniko za ko Udružibe o romane književnicija em o mr Drago Simić.

svetski dan romskog jezika 1

O  Svetsko dive romaneskho čhib si potvrdime ki glavno inicijativa romani Unija, em o lake predstavnicija o gospodino Bajram Haliti em o Jovan Damjanović.

O Svetsko dive romaneskho čhib značinela angal sa adava te šhaj ko akhava dive  te arakhamen  saren em ke kheda sa važno e Romenge em za ko pošukhar sikhavibe romaneskho čhib.

O čhib jek thar adava osnovno so obeležime, valjani  te arakhelape em sikhavipe  pošukhar.

Ovelibe o  pherdo brojo pe dijalektija em pe manušencar soj i bare vakheribne, adava i barvalipe čhibnaja em i kutura maškhar o Roma.

Kaj bi o romano čhib ačhilo nabistredo,treba te arakhela le ko sa o oblasti đivdipaskhe. Ko prvo than ko školska sistemija, ko javna dikhiba em ko kulturna ustanova.

O romano čhib pe elementija i phurani kultura sikljolape ko osnovna škole ki Republika Srbija thari 1996/1997. berš.

Ki televizija RT Vojvodina em i RT Srbija postojinela televizijsko em radio programi ko romano čhib.

Ki učhi škola za ko sikhavibe o vaspitačija „Mihailo Pavlov“ando Vršac tharo 2009. berša, isi o studijsko program sikhavibnase vaspitačijen ko romano čhib.

Ando okvir ko Gradsko biblioteka ko Novi Sad postojini ogranko „Trifun Dimić“ ando Šangaj.

Kherdo i Međunarodno Instituti za ko romološka studija kova isi ciljako te arakhel em te barjarel sikhavibna o romano čhib angal sa naučna programija.

 

O tekst alo anglal Projekat“LAP lupa“, kova lovarel o Ministarstvo za ki kultura i javno dikhibe RS ki 2021 berš. O akhava sadržaj i bari odgovornost thar glavno realizatori ko akhava projekto, em na menjinela nisava misliba za ko Ministarstvo.

 

 

Obeležen Svetski dan romskog jezika

Na Univerzitetu Megatrend u Beogradu, 2. novembra obeležen je trinaesti po redu Svetski dan romskog jezika.

Svetski dan romskog jezika je organizovao Međunarodni Institut za romološke studije u saradnji sa Evropskom asocijacijom romskih intelektualaca i Univerzitetom Megatrend.

Obeležavanju ovog praznika, u ime organizatora skupa, prisustvovali su Jovan Damjanović, predsednik Međunarodnog Instituta za romološke studije, Romeo Mihajlović, predsednik Evropske asocijacije romskih intelektualaca i akademik prof. dr Ljiljana Marković, predstavnica Univerziteta Megatrend.

Učesnici naučne konferencije koji su govorili o značaju obeležavanja Svetskog dana romskog jezika, o kulturno istorijskom opusu romskog naroda, o postignutim rezultatima očuvanja i negovanja romskog jezika, kao i o preporukama za poboljšanje i unapređivanje jezika kao osnovnog dela identiteta jednog naroda, bili su akademik prof. dr Bajram Haliti, akademik prof. dr Dragan Damjanović, predsednik Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika, Rajko Jovanović, romolog i književnik, Zlatomir Jovanović, književnik – predsednik Udruženja romskih književnika i mr Drago Simić.

Svetski dan romskog jezika je ustanovljen na inicijativu Internacionalne romske Unije, odnosno njenih predstavnika gospodina Bajrama Halitija I Jovana Damjanovića.

Ovaj dan predstavlja pre svega dan kada treba da se okupimo i saberemo sve ono što što je važno za pripadnike romske nacionalne zajednice, a u ovom smislu jezik. Jezik kao jedan od osnovnih obeležja jednoga naroda treba da se neguje, čuva, izučava i unapređuje, podvukli su učesnici.

Zaključak je da postojanje većeg broja dijalekata i što većeg broja govornika predstavlja bogatstvo jezika, odnosno kulturu romskog naroda. Da bi se romski jezik negovao, očuvao i unapređivao, neophodno je njegovo prisustvo u svim važnim oblastima života. Najpe u školsko obrazovnom sistemu, medijima i institucijama kulture.

Romski jezik sa elementima nacionalne kulture se uči u osnovnim školama u Republici Srbiji od školske 1996/1997. godine, a na programima RT Vojvodine i RT Srbije postoje televizijski i radio program na romskom jeziku.

Kako bi se negovao i unapredio romski jezik kroz različite multisektorske i naučne programe, osnovan je Međunarodni Institut za romološke studije.

Tekst je nastao kroz Projekat „LAP Lupa“ koji sufinansira Ministarstvo kulture i javnog informisanja RS u 2021. godini. Sadržaj je isključivo odgovornost realizatora projekta i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenje Ministarstva.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X