O školi…

512 0

Основна школа “3. октобар” у Бору отпочела је са радом школске 1962/1963. године. Због увећаног броја ученика и одељења, недовољног броја учионица у Основној школи “Вук Караџић”, донета је одлука да се за потребе наставе адаптира зграда, у којој је раније био смештен Техникум и Школа за квалификоване раднике.

 

Основна школа 3. oктобар (са бочне стране)

 

Направљено је 10 учионица, што је омогућило рад 20 одељења у 2 смене. У нижим разредима је било 12, а у вишим 8 одељења са укупно 752 ученика. Иако је у почетку замишљена само као огранак школе “Вук Караџић”, решењем Народног одбора општине Бор од 25. децембра 1962. школа почиње самостално да ради.

 

Ускоро је за Дан ослобођења Бора и његове околине добија име “3. oктобар”. За првог директора постављен је Андреја Митић, бучјански и брестовачки учитељ, а за његовог помоћника именован је Драгослав Џаџић, такође учитељ.

 

Наредне школске године, школа је добила и нову зграду у северном делу града, у улици Иве Лоле Рибара. То је била троспратна зграда са кабинетима зa биологију, физику, хемију, радионицама за техничко образовање и срецијализованим учионицама за остале предмете и разредну наставу. За кратко време школа је имала фискултурну салу, школску амбуланту, ђачку кухињу и библиотеку.

 

После шеснаест година рада у овој згради школа ће 1. октобра 1979. године, због потребе проширења копа који се налазио у њењој близини, бити пресењена у модерније и опремљеније здање у улици 3. октобар 71, где се и данас налази.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X