O HOLOKAUSTU na Balkanu – istraživanje, edukacija, sećanje

1806 0

 

DONJI MILANOVAC, (J.B.Krečković) Projekat “Holokaust na Balkanu-istraživanje, edukacija, sećanje” koji se sprovodi u Rumuniji, Srbiji, Bugarskoj, Hrvatskoj, BJR Makedoniji i Grčkoj treba da pokaže razmere holokausta u ovim državama i podigne svest,  naročito mlade populacije, o tome šta se dešavalo tokom II svetskog rata.

I ne samo to, već i da ukaže na moguće negativne efekte netolerancije, rasizma i diskrimacije pojedinih naroda kao danas aktuelnog problema. Projekat se finansira sredstvima EU fonda “Europe for citizens”, a rumunski lid partner “Mod of life” je za partnera iz Srbije odabrao Inicijativu mladih “Hoću!Mogu!” iz Donjeg Milanovca.

Projekat traje 14 meseci, a ukupna vrednost  mu je 97,5 hiljada evra.

Do februara naredne godine u svim zemljama iz kojih su partnerske organizacije uz pomoć nadležnih institucija prikupljaće se priče preživilih ili porodica i potomaka žrtava holokausta i informacije o koncentracionim logorima tokom II svetskog rata, biće organizovani okrugli stolovi i predavanja stručnjaka, izložbe, tribine, veb prezentacije, sve sa ciljem sagledavanja problematike holokausta.

Rezultati istraživanja tokom projekta, biće objavljeni  kao e-knjiga i na taj način postati dostupni široj  javnosti.

Poseban akcenat biće stavljen na srednjoškolsku populaciju za koju će biti priređen materijal o holokaustu na jezicima svih partnera na projektu.

Projektne aktivnosti dogovorene su na inicijalnom sastanku održanom u Turn Severeinu, kažu u Inicijativi mladih “Hoću!Mogu!” iz Donjeg MIlanovca .

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X