NUNS traži od države da preispita sumnje o zloupotrebi budžeta grada

492 0

ZAJEČAR, (IST Media) Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) reagovalo je danas povodom informacije ZA Media zbog sumnje na zloupotrebu budžeta u korist medija koju kontroliše i u neformalnom je vlasništvu predsednika Skupštine grada Saše Mirkovića i gradonačelnika Velimira Ognjanovića.

 

nuns featured“NUNS izražava duboku zabrinutost zbog izveštaja o ozbiljnim zloupotrebama budžetskog novca namenjenog javnom informisanju u Zaječaru i nastojanjima gradskih vlasti da brutalno nametnu punu kontrolu uređivačke politike u lokalnim medijima”, navodi se u saopštenju ove organizacije.

 

NUNS je pozvao nadležne organe da hitno ispitaju navode o zloupotrebama budžetskog novca i pritiscima na medije u Zaječaru i o tome što pre obaveste javnost.

 

“Mi ćemo učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi zaštitio prava medija i novinara na nesmetan pristup informacijama od javnog značaja, a o ovom događaju ćemo obavestiti Evropsku komisiju i međunarodne medijske i novinarske organizacije.

 

Prema izveštaju produkcije „Za medija“, koja je direktno ugrožena zbog načina na koji su gradske vlasti raspoređivale novac namenjen medijima, gradonačelnik Saša Mirković i njegovi saradnici su oštetili lokalni budžet za više desetina miliona dinara tako što su davali budžetski novac i druge pogodnosti TV Best, koja je pod njihovom neposrednom kontrolom.

 

Produkcija „Za medija“ je izveštavala o malverzacijama u ovoj oblasti, zbog čega joj je drastično ograničen pristup informacijama od javnog značaja, dok je „TV Best“ dobila neku vrstu monopola na te informacije, proizlazi iz izveštaja.

 

“Time se guši sloboda informisanja a novac svih građana se troši za kampanje u korist određenih političkih stranaka, a ne za objektivno i pravovremeno informisanje”, ocenio je NUNS, i dodao da ovakav pristup potvrđuje punu opravdanost zahteva NUNS-a i drugih članica Medijske koalicije da se način trošenja budžetskih sredstava namenjen medijima izmeni tako da se ograniči mogućnost lokalnim, pokrajinskim i republičkim organima da utiču na uređivačku politiku.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Taoci rudnika

Posted by - 20. juna 2021. 0
  Meštani sela Krivelj kod Bora, čiji su preci pre 86 godina zbog zagađenja podigli prvu ekološku bunu u Evropi…

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X