Apel NUNS-a: Nije vreme za ćutanje (Nikolić i Dačić ne reaguju na pretnje novinarima)

232 0

Nezavisno udruženje novinara Srbije  (NUNS) izražava duboku zabrinutost zbog širenja atmosfere linča i netrpeljivosti prema neistomišljenicima i poziva demokratsku javnost da se energično suprostavi govoru mržnje  i brutalnoj kampanji koja se vodi protiv pojedinaca i organizacija.

 

NUNS je pre nekoliko nedelja uputio otvoreno pismo predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i premijeru Ivici Dačiću upozoravajući na spiskove nepoželjnih organizacija i pojedinaca koje prave ultradesničarske organizacije. Na to pismo nije bilo nikakvog odgovora, a u međuvremenu se zabrinjavajući trend nastavlja.

 

Smatrajući da je reč o pretnji slobodi govora i delovanja, i da je od primarnog značaja da organi javne vlasti prepoznaju tu opasnost, NUNS ponavlja javni apel i traži da se ovim važnim pitanjem pozabavi i srpski parlament. Pozivamo sve parlamentarne grupe da razmotre mogućnost otvaranja debate o ovom važnom pitanju koje može ozbiljno da ugrozi razvoj srpskog društva i da se javno odrede prema širenju netrpeljivosti i netoleranciji i tako doprinesu jačanju demokratskih kapaciteta društva.

 

Javno određivanje parlamenta prema ovakvim pojavama i ukazivanje na njihovu štetnost bilo bi delotvornije od zabrana organizacija i drugih administrativnih mera. U protivnom, srpsko društvo bi moglo da potone u atmosferu poput one koja je vladala devedesetih, kada su zbog drugačijeg mišljenja ljudi izlagani javnom linču a novinari čak i ubijani.

 

(Foto freepress.net)

 

NUNS  podseća da je još pre nekoliko meseci Dragan Kolarević, sadašnji pomoćnik ministra kulture, pozivajući na “kulturnu  revoluciju” objavio spisak “nosioca i izvršioca pogubne antisrpske politike u Srbiji”. Kolarević je poimence prozvao mnogobrojne glumce, pevače, književnike, kulturne poslenike, javne radnike.

 

Potom je desničarska ekstremistička organizacija SNP Naši zatražila hitno ukidanje nevladinih organizacija koje “ruše ustavni poredak priznajući Kosovo za nezavisnu državu”. Na listi su Fond za humanitarno pravo, Helsinški odbor, Amnesti internešenel, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Peščanik, Egzit i Inicijativa mladih za ljudska prava, Kvirija centar, Građanske inicijative, Gej-strejt alijansa.

 

SNP Naši su, zatim, “zbog počinjenih krivičnih i protivustavnih dela”  i “sumnje da se finansiraju prljavim novcem albanske i hrvatske mafije”  zatražili od nadležnih institucija da budu zakonski procesuirani i zabranjeni B92, Blic, Danas, Peščanik, Vreme, Republika, Glas Amerike, Radio Slobodna Evropa i NUNS.

 

Ista organizacija je Ivana Vejvodu, nekadašnjeg savetnika pokojnog premijera Zorana Đjinđića, proglasila za “najplaćenijeg američkog agenta” i zatražila njegovo hapšenje.

 

Pokret Dveri objavio je na svom internet portalu da, zbog oslobađanja Ramuša Haradinaja, treba pozvati na odgovornost sve “haške lobiste” u Srbiji, ujedno najavivši spisak građana koji bi, kako se navodi, pred licem pravde trebalo da krivično odgovaraju za navodnu veleizdaju. “Pokret Dveri poziva na odgovornost sve haške lobiste u Srbiji, počev od političara, zapadnih agentskih takozvanih NVO organizacija, do medijskih kuća koje je taj nakaradni tribunal instalirao u Srbiji”, navodi se u saopštenju Dveri.

 

U  emisiji Ćirilica, na Televiziji Hepi, voditelj emisije Milomir Marić i njegovi gosti najgrublje su vređali novinare, pripadnike nevladinih organizacija, vojske i policije koji su, po njihovom mišljenju, izdajnici. U emisiji je promovisana praksa po kojoj bi tajne službe imale pravo da likvidiraju političke protivnike ili lica koja smatraju državnim ili nacionalnim neprijateljima pri čemu su navođena i konkretna imena.

 

*Ukoliko želite da se pridružite Apelu javnosti Nezavisnog udruženja novinara Srbije pošaljite mail na  [email protected]

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X