Tema danaНекатегоризовано

NUNS i NDNV: Hitno besplatne akcije podeliti novinarima

privatizacija_besplatne_akcijeNezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine zahtevaju od Vlade Srbije, Ministarstva privrede, Ministarstva kulture i informisanja i Agencije za privatizaciju da odmah prestanu sa kršenjem medijskih zakona i dovrše proces podele besplatnih akcija novinarima i drugim zaposlenima u svim onim medijima koji nisu privatizovani i u kojima postoji zainteresovanost za to.

 

Ukoliko se nastavi sa blokadom primene Zakona o javnom informisanju i medijima, odnosno ako se bude dalje odugovlačilo da se kapital neprivatizovanih medija u javnom vlasništvu bez naknade prenese na zaposlene, to će značiti samo jedno: vlast ne želi da novinari budu vlasnici svojih medija, da bi zadržala kontrolu i nad novinarima i nad medijima.

 

S obzirom da su u dosadašnjem toku privatizacije glavnu ulogu imali stranački tajkuni, opravdano sumnjamo da se iza ovog odugovlačenja krije želja vlasti da i ove medije preuzme neka od stranaka, kako bi ih politički instrumentalizovala u nastupajućem predizbornom periodu.

 

NUNS i NDNV su tokom celog procesa pripreme i realizacije medijskih zakona smatrali da je i za medije, i za građane, i za javni interes najbolje rešenje da novinari budu vlasnici svojih medija, i teškom smo se mukom izborili da ova odredba bude deo nove medijske legislative.

 

Vlada Srbije je, međutim, uredbom sa početka ove godine, kojom je pravo na besplatne akcije suzila samo na zaposlene koji prethodno nisu upisali bilo kakve besplatne akcije – tu odredbu ozbiljno ugrozila, a sada je praktično u potpunosti suspenduje.

 

Ovim odugovlačenjem nisu ugrožena samo prava zaposlenih nego i lokalno informisanje, kao i informisanje na manjinskim jezicima, s obzirom na činjenicu da među blokiranim medijima ima značajan broj višejezičnih.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

SSP: Vlast urušava borsko zdravstvo upućujući radnike javnog sektora na sistematske preglede u privatne domove zdravlja

Ist Media

The Way To Search For Hard anodized cookware Brides On the internet and Get Great Asian Wife

Ist Media

The Last Word Information To Vietnamese Wedding brides

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X