Novina: Poljoprivrednik koji pali strništa IZGUBIĆE PRAVO NA SUBVENCIJE i kažnjen novčano

442 0
BOR, (IST Media, foto: grad Bor) Svim osobama koje budu uhvaćene pri paljenju vatre na otvorenom prilikom pripreme zemljišta za setvu, biće oduzeto pravo na državne i lokalne subvencije za poljoprivredu, odluka je Štaba za vanredne situacije u Boru.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, kaže da će grad preduzeti sve neophodne mere prema neodgovornima kako bi se požari sprečili, i da će se učiniti sve da se identifikuju neodgovorni poljoprivrednici koji se ogluše o zakon.

Detalj sa sednice Štaba za vanredne situacije

„Paljenje letine i sasušene trave je zakonom zabranjeno i opasno zbog širenja požara usled vetra, što može izazvati posledice i po objekte i po ljudske živote“, zaključio je Milikić.

Do sada je na ovom području zabeleženo više šumskih požara na otvorenom, srećom, bez posledica. U poslednjih mesec dana vatrogasci su u Borskom okrugu intervenisali više od 270 puta zbog paljenja na otvorenom.

Osim što je opasno, spaljivanje strništa je izuzetno štetno za samo zemljište. Ovakve tretiranje zemljišta dugoročno povećava troškove proizvodnje zato što osiromašuje zemljište. Stručna lica savetuju zaoravanje biljnih ostataka, o čemu više možete pročitati na sajtu Agromedia.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X