DruštvoTema dana

Nove zdravsteve isprave čeka 400.000 građana, do daljeg kod lekara i sa potvrdom

SRBIJA (IST Media) – Od 1. jula stare papirne zdravstvene isprave više ne mogu da se overe ili koriste, a građani koji nisu do sada izvadilii novu zdravstvenu karticu mogu s potvrdom kod lekara.

 

Građani koji čekaju na nove knjižice se sve češće žale da imaju problem sa otvaranjem bolovanja, da dobiju recept ili uput, a pritisak trpe i lekari domova zdravlja koji kažu da nova zdravstvena kartica s elektronskim čipom ima nedostatke.

 

Doktorka Nevenka Dimitrijević rekla je da građani koji su predali zahtev za novu ispravu i još čekaju izradu, ne mogu uvek da obave pregled sa potvrdom. Ona je kazala da je glavni nedostatak novih zdravstvenih isprava manjak informacija o pacijentu.

 

„Osim imena, prezimena i podatka o plaćanju doprinosa, nema informacija o broju kartona, imenu izabranog lekara i prethodnom zdravstvenom stanju. Na knjižicama je morao da piše datum vakcinacije, kada je neko primio anti-tetanus, da li ima alergiju na lekove, hronične bolesti, a da sada lekari iz nove kartice ne mogu da vide te podatke, rekla je dr Nevenka Dimitrijević za Večernje novosti.

 

Iz RFZO-a napominju da oni koji nisu podneli zahtev, mogu da budu primljeni kod lekara samo u hitnim slučajevima.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Porukom “SVI SMO DRUGAČIJI ALI SMO SVI JEDNAKI” obeležen dan škole VIDOVDAN

Miloš Marković

Milikić: Do oktobra završetak radova na krovu zatvorenih bazena

Miloš Marković

E-kapija: Kod Bora će se graditi tri naselja za oko 2.250 stanovnika. Predviđeno i za preseljenje sela Krivelj

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X