Novcem građana političari plaćaju svoju promociju

320 0

Pišu: Anđela Milivojević i Vladimir Kostić

 

BEOGRAD, (IST Media, CINS) Milioni dinara potrošeni su prošle godine na promociju vlasti u gradovima i opštinama, uključujući gostovanja političara u emisijama i prenose skupštinskih sednica. Novac građana je isplaćivan i medijima povezanim sa lokalnim funkcionerima

 

Lokalne samouprave u Srbiji trebalo je da od 2015. godine prestanu sa višegodišnjom praksom finansiranja medija prema stranačkim interesima. Zakon o javnom informisanju i medijima predvideo je da se iz budžeta plaćaju sadržaji od javnog interesa, prevashodno putem konkursa. Ipak, milioni dinara su i nakon toga dodeljivani van konkursa, često za promociju stranaka na vlasti.

 

U Zaječaru je medijima dato preko 21 milion dinara, najviše kroz program promocije životne sredine, koji nije sprovođen prema pravilima Zakona o javnom informisanju. Dva medija koja su tom prilikom dobila novac bila su ili su još povezana sa lokalnim funkcionerima – Sašom Mirkovićem, nekadašnjim prvim čovekom Srpske napredne stranke (SNS) u Zaječaru, Velimirom Ognjenovićem, gradonačelnikom tog grada, i Dušanom Firovićem, članom Gradskog veća Zaječara.

 

zajeccar (foto zajecarinfo

 

Televizija Smederevo je dobijala novac od opštine čak i kada je istekao rok za njenu privatizaciju. Novcem građana Smedereva plaćane su emisije u kojima je gostovala gradonačelnica Jasmina Avramović, ali su gostovali i premijer Aleksandar Vučić, ministarka Zorana Mihajlović i predsednica parlamenta Maja Gojković.

 

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) prikupili su hiljade stranica dokumentacije i analizirali desetine medijskih konkursa i isplata medijima iz budžeta lokalnih samouprava. U velikom broju slučajeva novac je izdvajan za praćenje rada lokalnih vlasti i političara. Takvi primeri pronađeni su i u Surdulici, Obrenovcu, Ubu, Novom Sadu i Subotici.

 

Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) kaže da je davanje novca medijima van konkursa vrsta nekažnjivog koruptivnog ponašanja.

 

“Tim mehanizmom se javni novac građana koristi kako bi se od privatnih medija koji su partijski povezani sa funkcionerima i javnim sektorom pravili bilteni, medijski alati za ulepšavanje stvarnosti.“

 

Ni u jednoj od navedenih lokalnih samouprava nisu odgovorili na pitanje CINS-a zbog čega su davali novac medijima van konkursa.

 

 

Zaječarsko zaobilaženje zakona

 

Grad Zaječar je u 2015. godini izdvojio preko 62 miliona dinara na medije putem javnog konkursa, ali i kroz ugovore o oglašavanju i medijskoj promociji, navedeno je u dokumentaciji dostavljenoj novinarima CINS-a. Dve televizije koje su ranije bile povezane sa funkcionerima gradske uprave, a jedna je to i sada, dobile su najveći deo ovog novca.

 

Putem konkursa za sufinansiranje medijskog sadržaja u Zaječaru raspoređeno je 38 miliona dinara na jedanaest medija. Skoro polovina tog novca – 18,8 miliona – data je regionalnoj BEST televiziji, dok je Radio-televizija F kanal dobila 3,5 miliona dinara.

 

Obe televizije su dobile novac i van konkursa. TV BEST je sa gradom zaključila ugovor na 17 miliona dinara za projekat informisanja iz oblasti životne sredine. Iz dokumentacije se vidi da je Televizija BEST 13. januara poslala prijavu za dodelu novca, da bi već sutradan Velimir Ognjenović, gradonačelnik Zaječara, odobrio i potpisao ovaj ugovor.

 

Televizija F kanal takođe je sredinom januara 2015. zaključila ugovor od 1,5 miliona dinara kako bi realizovala projekat o životnoj sredini.

 

 

Velimir Ognjenović, gradonačelnik Zaječara, dodelio je preko 21 miliona dinara medijima van konkursa. Foto: sajt Grada Zaječara
Velimir Ognjenović, gradonačelnik Zaječara, dodelio je preko 21 miliona dinara medijima van konkursa.
Foto: sajt Grada Zaječara

TV BEST je preko firme A.D. Timočka radio i televizija zvanično u većinskom vlasništvu Danijele Vidosavljević. Ipak, tokom 2010. godine u medijima se kao zastupnik kapitala ove televizije predstavljao Saša Mirković, nekadašnji prvi čovek zaječarskog SNS-a i bivši predsednik skupštine ovog grada. Sadašnji gradonačelnik Velimir Ognjenović bio je izvršni direktor TV BEST do 2013. godine.

 

Vlasnik RTV F kanal je Saša Firović, sin Dušana Firovića, člana Gradskog veća Zaječara. Za Dušana Firovića je Agencija za borbu protiv korupcije početkom 2014. godine donela preporuku za razrešenje sa funkcije jer je u dva navrata učestvovao u donošenju odluke da se F kanalu dodeli više od devet miliona dinara iz gradskog budžeta.

 

Iz programa o životnoj sredini finansiran je još jedan medij, TV Istok, sa 1,5 miliona dinara. Ova televizija dobila je kasnije na konkursu 2,5 miliona dinara.

 

Vlast u Zaječaru je tokom 2015. godine plaćala i izveštavanje o događajima u gradu u nacionalnim medijima, pa su tako zaključena tri ugovora o oglašavanju u listu Kurir, u ukupnoj vrednosti od skoro 800.000 dinara.

 

Za „medijsko izveštavanje o aktivnostima grada“ Zaječar je za 2015. predvideo oko 29.000 dinara mesečno agenciji Tanjug, a Našim novinama je dato 140.000 dinara za „PR tekstove o raznim događajima“.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X