Nova sorta jabuka Evelina stiže na srpsko tržište u oktobru

756 0

 

ZAJEČAR, (IST Media) Kompanija Delta Agrar proširila je svoju voćarsku i stočarsku proizvodnju i na istočnu Srbiju. Nakon najvećeg voćnjaka u ovom delu Evrope u Čelarevu, podignuto je i prvih 100 hektara voćnjaka u Zaječaru. Novina je Evelina, nova sorta klupskih jabuka, koja će se premijerno naći na našem tržištu već u oktobru.

Evelinu izdvaja aromatičan miris, skladan slatko-kiseli ukus i zadivljujući spektar boja, od jarko crvene do nežno žute. Zahvaljujući prirodnoj čvrstini i otpornosti, ova jabuka dugo zadržava svežinu i hrskavost tek ubrane voćke.

 

 

Osim klupskih sorti jabuka Modi, Pink Lady, KIKU i Evelina, za koje Delta Agrar poseduje jedinstevnu licencu o proizvodnji, podignuti su i zasadi: trešnje (30 hektara), stonog grožđa (7,5 hektara), breskve (3 hektara) i šljive (1 hektar). Kompanija planira da godišnje širi zasade za 100 hektara i tako dostigne cilj od 400 hektara voćnjaka. S obzirom na to da se radi o prvoj godini proizvodnje, rod jabuke je 35 tona po hektaru, a u punom rodu potencijal iznosi 100.

 

 

Prva ovčarska proizvodnja u ovkiru Delta Agrara organizovana je na adaptiranoj farmi Vražogrnac, koja zadovoljava najsavremenije standarde ovčarske proizvodnje. Iz Francuske je, u prvoj fazi, uvezeno 235 ovaca i 20 ovnova rase Ile de France .

 

 

Ova rasa izuzetno je prilagodljiva i pogodna za gajenje na otvorenim pašnjacima ali i u zatvorenom prostoru. Osim objekata sa najmodernijim boksevima i mehanizacijom, na farmi je osnovana i savremena laboratorija za veštačko osemenjavanje ovaca. Delta Agrar planira da godišnje proizvodi više od 10.000 jagnjadi.

 

Kompanija planira da u Zaječaru zaposli vise od 100 stalnih i oko 600 sezonskih radnika. Ovaj podatak je od velikog značaja za opštinu Zaječar koja, prema poslednjim podacima, ima oko 12.000 registrovanih nezaposlenih lica.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X