Nova LED rasveta u Negotinu

699 0

NEGOTIN (IST Media) Prema projektu zamene postojeće javne rasvete na teritoriji opštine Negotin, koji opština sprovodi u saradnji sa nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju GIZ, a na osnovu ugovora potpisanog krajem septembra 2015. godine, pripremni radovi su uveliko u toku.

 

led sijalicaProjekat “Zamena svetiljki na postojećem sistemu javnog osvetljenja na teritoriji opštine Negotin” vredan 250.000 evra predstavlja nagradu osvojenu na organizovanom nadmetanju opština istočne Srbije u oblasti unapređenja sistema naplate poreza u okviru projekta “Opštinski ekonomski razvoj u Istočnoj Srbiji” koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u saradnji sa Švajcarskom razvojnom agencijom SDC.

 

Od nagradnih sredstava, savremenim LED sijalicama biće zamenjeno prioritetnih 1185 od ukupno 5976 postojećih živinih i natrijumovih sijalica, dok će preostala sijalična mesta biti zamenjena u drugoj fazi projekta koji će finansirati opština Negotin.

 

Prema rečima predsednika opštine Jovana Milovanovića, ovom projektu se pristupilo pre svega zbog starosti i tipa postojećih svetiljki i potrebe za smanjenjem troškova održavanja nabavkom trajnijih izvora svetlosti i svetiljki koji održavanje svode na minimum.
Jovan Milovanovic Negotin,, U toku pripreme projekta izrađen je elaborat koji je analizirao primenu LED rasvete sa tehničkog, energetskog i finansijskog aspekta. Što se tiče finansijskog aspekta, uložena sredstva vraćaju se posle 3 – 4 godine. Problemi nepouzdanog rada, velikih troškova održavanja i povećanog zagađenja se rešavaju primenom savremenih svetiljki sa LED sijalicama. Nove LED svetiljke doprineće smanjenju utroška električne energije a time i smanjenju zagađenja životne sredine putem emisije CO2. Primenom LED rasvete šest puta se smanjuje potrošnja električne energije. Uštede koje se budu ostvarile uvođenjem novog tipa LED rasvete omogućiće usmeravanje sredstava u razvojne projekte opštine Negotin, od opšteg značaja za lokalnu zajednicu i sve njene građane.” rekao je Milovanović.

 

Projekat doprinosi realizaciji ciljeva definisanih u Strategiji održivog razvoja opštine Negotin što je takođe bio jedan od razloga usmeravanja sredstava nagradnog fonda u njegovu realizaciju.

 

Instaliranje novih LED svetiljki u skladu je sa odredbama Zakona o efikasnom korišćenju energije i Drugim akcionim planom za period 2013-2015 kojim su definisane obaveze lokalne samouprave na modernizaciji sistema javnog osvetljenja.

 

Pored zamene sijalica, u okviru projekta biće realizovane edukativne radionice o energetskoj efikasnosti za osnovce i srednjoškolce i predstavnike Mesnih zajednica.

 

U cilju određivanja prioritetnih lokacija nove LED rasvete, na sajtu opštine Negotin, stranici Invest Negotin i Fejsbuk stranici Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj biće postavljena anketa putem koje će se dobiti informacije o potrebama i stavovima građana u oblasti javne rasvete.

 

Završetak projekta, uključujući i reciklažu zamenjenih svetiljki, očekuje se do kraja 2016. godine.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X