Nova LED rasveta u Negotinu

610 0

NEGOTIN (IST Media) Prema projektu zamene postojeće javne rasvete na teritoriji opštine Negotin, koji opština sprovodi u saradnji sa nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju GIZ, a na osnovu ugovora potpisanog krajem septembra 2015. godine, pripremni radovi su uveliko u toku.

 

led sijalicaProjekat “Zamena svetiljki na postojećem sistemu javnog osvetljenja na teritoriji opštine Negotin” vredan 250.000 evra predstavlja nagradu osvojenu na organizovanom nadmetanju opština istočne Srbije u oblasti unapređenja sistema naplate poreza u okviru projekta “Opštinski ekonomski razvoj u Istočnoj Srbiji” koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u saradnji sa Švajcarskom razvojnom agencijom SDC.

 

Od nagradnih sredstava, savremenim LED sijalicama biće zamenjeno prioritetnih 1185 od ukupno 5976 postojećih živinih i natrijumovih sijalica, dok će preostala sijalična mesta biti zamenjena u drugoj fazi projekta koji će finansirati opština Negotin.

 

Prema rečima predsednika opštine Jovana Milovanovića, ovom projektu se pristupilo pre svega zbog starosti i tipa postojećih svetiljki i potrebe za smanjenjem troškova održavanja nabavkom trajnijih izvora svetlosti i svetiljki koji održavanje svode na minimum.
Jovan Milovanovic Negotin,, U toku pripreme projekta izrađen je elaborat koji je analizirao primenu LED rasvete sa tehničkog, energetskog i finansijskog aspekta. Što se tiče finansijskog aspekta, uložena sredstva vraćaju se posle 3 – 4 godine. Problemi nepouzdanog rada, velikih troškova održavanja i povećanog zagađenja se rešavaju primenom savremenih svetiljki sa LED sijalicama. Nove LED svetiljke doprineće smanjenju utroška električne energije a time i smanjenju zagađenja životne sredine putem emisije CO2. Primenom LED rasvete šest puta se smanjuje potrošnja električne energije. Uštede koje se budu ostvarile uvođenjem novog tipa LED rasvete omogućiće usmeravanje sredstava u razvojne projekte opštine Negotin, od opšteg značaja za lokalnu zajednicu i sve njene građane.” rekao je Milovanović.

 

Projekat doprinosi realizaciji ciljeva definisanih u Strategiji održivog razvoja opštine Negotin što je takođe bio jedan od razloga usmeravanja sredstava nagradnog fonda u njegovu realizaciju.

 

Instaliranje novih LED svetiljki u skladu je sa odredbama Zakona o efikasnom korišćenju energije i Drugim akcionim planom za period 2013-2015 kojim su definisane obaveze lokalne samouprave na modernizaciji sistema javnog osvetljenja.

 

Pored zamene sijalica, u okviru projekta biće realizovane edukativne radionice o energetskoj efikasnosti za osnovce i srednjoškolce i predstavnike Mesnih zajednica.

 

U cilju određivanja prioritetnih lokacija nove LED rasvete, na sajtu opštine Negotin, stranici Invest Negotin i Fejsbuk stranici Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj biće postavljena anketa putem koje će se dobiti informacije o potrebama i stavovima građana u oblasti javne rasvete.

 

Završetak projekta, uključujući i reciklažu zamenjenih svetiljki, očekuje se do kraja 2016. godine.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X