Politika

NKD – Cenzus je ZAMAZIVANJE OČIJU umesto suštinske promene izbornog sistema

glasanje izbori

SRBIJA, (IST Media) – Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) smatra da najavljena izmena izbornog zakona, po kome će izborni cenzus biti snižen sa 5% na 3%, predstavlja šamar građanima i ekspertskoj zajednici koji godinama unazad zahtevaju smislenu izmenu izbornog sistema.

I dok građani traže personalizaciju izbornog sistema (preko 20.000 ljudi je potpisalo Deklaraciju o personalizaciji izbornog sistema) i prisustvo poslanika sa cele teritorije u Skupštini Srbije, vlast menja izborne uslove ne bi li obezbedila da u parlament uđe što veći broj partija i time posledice bojkota učini manje uočljivim, saopštio je NKD.

U ovoj organizaciji zaključuju da je postojeći izborni sistem ,,krojen po meri’’ vladajuće partije (koja god da je na vlasti), pa ih ne iznenađuje što ona ignoriše njegovu suštinsku izmenu.

U NKD ističu razočaranje što i opozicione partije u svojim programima i javnim nastupima potpuno ignorišu ovo pitanje, jer bi aktuelni sistem odgovarao i njima ukoliko bi se sutra našli u vlasti.

To nas dovodi do bojazni da su političke partije u Srbiji, bilo one vladajuće ili opozicione, nažalost, samo fokusirane na uzimanje vlasti, a nimalo na interese građana prema kojima (a aktuelni izborni sistem im to dozvoljava) ne osećaju ni najmanji stepen odgovornosti, navode u NKD.

Prema njima, poruka smanjenja cenzusa je jasna. Građani se ne mogu nadati da će nakon izbora parlament činiti poslanici koji su odgovorni biračima, već će u poslaničkim klupama i dalje sedeti isključivo partijski vojnici, uglavnom iz Beograda.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Opozicija Bora: Gradonačelnik zloupotrebljava funkciju u izbornoj kampanji

Ist Media

Vesić obećao rekonstrukciju puta koje je JP “Putevi Srbije” obećalo pre tri godine

Ist Media

[VIDEO] Dimnim bombama i transparentima, opozicija blokirala rad sednice SO Majdanpek

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X