NKD – Cenzus je ZAMAZIVANJE OČIJU umesto suštinske promene izbornog sistema

355 0
glasanje izbori

SRBIJA, (IST Media) – Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) smatra da najavljena izmena izbornog zakona, po kome će izborni cenzus biti snižen sa 5% na 3%, predstavlja šamar građanima i ekspertskoj zajednici koji godinama unazad zahtevaju smislenu izmenu izbornog sistema.

I dok građani traže personalizaciju izbornog sistema (preko 20.000 ljudi je potpisalo Deklaraciju o personalizaciji izbornog sistema) i prisustvo poslanika sa cele teritorije u Skupštini Srbije, vlast menja izborne uslove ne bi li obezbedila da u parlament uđe što veći broj partija i time posledice bojkota učini manje uočljivim, saopštio je NKD.

U ovoj organizaciji zaključuju da je postojeći izborni sistem ,,krojen po meri’’ vladajuće partije (koja god da je na vlasti), pa ih ne iznenađuje što ona ignoriše njegovu suštinsku izmenu.

U NKD ističu razočaranje što i opozicione partije u svojim programima i javnim nastupima potpuno ignorišu ovo pitanje, jer bi aktuelni sistem odgovarao i njima ukoliko bi se sutra našli u vlasti.

To nas dovodi do bojazni da su političke partije u Srbiji, bilo one vladajuće ili opozicione, nažalost, samo fokusirane na uzimanje vlasti, a nimalo na interese građana prema kojima (a aktuelni izborni sistem im to dozvoljava) ne osećaju ni najmanji stepen odgovornosti, navode u NKD.

Prema njima, poruka smanjenja cenzusa je jasna. Građani se ne mogu nadati da će nakon izbora parlament činiti poslanici koji su odgovorni biračima, već će u poslaničkim klupama i dalje sedeti isključivo partijski vojnici, uglavnom iz Beograda.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

X