Nisku cenu bakra u RTB rešavaju racionalizacijom poslovanja, prevremenim penzijama i prinudnim odmorima

362 0

BOR, (IST Media) – U Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) Bor u toku je anketiranje radnika koji su spremni da dobrovoljno prihvate jednu od ponuđenih opcija socijalnog programa, kako bi se smanjili troškovi poslovanja i opstalo na svetskom tržištu u kome je cena bakra prepolovljena u odnosu na pre dve godine.

 

rtb 4

Bakar čeka bolja vremena

 

Upravni odbor (UO) RTB-a je zaključio da ne postoji ekonomsko opravdanje za visoke troškove zarada imajući u vidu obim proizvodnje i produktivnost po zaposlenom.

 

Po odluci UO RTB, kako bi se smanjili troškovi, svim radnicima dato je na znanje da jedna od mera za očuvanje te kompanije podrazumeva socijalni program za zaposlene sa 38, 39 i 40 godina radnog staža, a takvih je, prema podacima službi RTB-a, ukupno 510.

 

Oni bi, uz otpremninu, trajno napustili posao i sa primljenom naknadom sačekali ispunjenje uslova za penziju. Prema rezultatima ankete, “dobrovoljaca” je za sada znatno manje, ukupno 146, a iz Matičnog preduzeća četiri. Iz Rudnika bakra Bor firmu bi napustilo 54 radnika, Topionice 63, a iz Rudnika bakra Majdanpek 25 radnika.

 

Pred članovima Upravnog odbora našao se i podatak o broju zaposlenih za čijim je radom prestala potreba zbog smanjenja obima posla ili prekida rada određenih proizvodnih celina i službi, pa su tako 94 radnika označena kao tehnološki višak, a 252 će biti upućeni na plaćeno odsustvo.

 

rtb feat2“Reč je o radnicima pogona „Istražni radovi“ (79 radnika će u naredna dva i po meseca biti na plaćenom odsustvu i za to vreme primati 60 odsto plate), zaposlenima u Fabrici bakrane žice, Livnici i Preradi (119), kao i osoblju hotela „Jezero“ na Borskom jezeru (54).

 

U ovim fabrikama će, kažu u RTB-u, ipak ostati minimalan broj zaposlenih, kako bi brinuli o imovini, opremi i instalacijama.

 

O planovima rešavanja viška radnika poslovodstvo kompanije razgovaralo je i sa reprezentativnim sindikatima, a prilikom glasanja je jedini protiv ovih odluka bio predsednik Samostalnog sindikata RTB Dragan Aleksić, a bio je i uzdržan po pitanju privremenog prekida rada nekih pogona.

 

Kada je reč o smanjenju zarada, generalni direktor RTB Blagoje Spaskovski je rekao da će zaposlenima u neposrednoj proizvodnji: rudarima, bageristima, buldozeristima, topioničarima, elektrolizerima, floterima, paliocima, vozačima teških kamiona, kranovođama, električarima, mašincima i ostalima plate ostati iste.

 

Plan je da se troškovi zarada u RTB-u snize 1,1 milion dolara mesečno.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

There are 1 comments

  1. A kuvarima i konobarima i ostalim partijskim parazitima demokratske stranke i svih podguznih muva crvenoburzoaskih vampira i njihove hibridne komunisticko kapitalisticke decice kojima tate obezbedise privatne firme na liniji bakra i oko bakra?Hoce li i oni dobiti sut kartu?
    Hoce li ta furija koja nastoji da preuzme rudnik u svoje ruke vec vise decenija da dobije sta zasluzuje?Dugogodisnji izlet iza resetaka?
    Ili cemo da prestanemo da mrcvarimo Srbiju licnom pohlepom i beskrupuloznom bahatoscu i arogancijom nove kapitalisticke klase iznikle iz blata samoupravljanja i kazemo otvoreno da rudnik pripada u jeku restitucije onoj grupi poverilaca koja ga je i s namerom otvorila a ta namera sigurno nije bila da se fukara bogati dok radnici primaju pomoc iz budzeta za isplatu zarada.

    Odgovori

Leave a comment

Your email address will not be published.

X