EkonomijaNaslovi.netНекатегоризовано

Niske temperature ne utiču na proizvodnju struje na Đerdapu 1

KLADOVO, 9. februara 2012. (Ist Media) Niske temperature od dvadesetak stepeni ispod nule ne utiču na proizvodnju električne energije na hidroelektrani “Đerdap 1”, izjavio je danas novinarima Čeda Dragišić iz službe za informisanje ovog preduzeća.

 

Dunavom pluta led

 

On je rekao da svih pet raspoloživih agregata proizvodi struju a da je na šestom u toku u revitalizacija.

 

„Uz dotok Dunava od 3.000 do 3.200 kubnih metara u sekundi, dnevno se na Đerdapu 1 proizvodi oko 11 miliona kilovat sati, dok je prošle godine u ovom periodu proizvodeno oko 19 miliona”, naglasio je Dragišić.

 

Dodao je i da hideroelektrana Đerdap 2 na Kusjaku, dnevno proizvodi 3,5 miliona kilovat sati.

 

Dragišić je napomenio da su predezete sve potrebne mere kako bi se proizvodnja u našim najvećim hidroelektranama u vanrednim uslovima odvijala bez problema.

 

„Uključeni su grejači na ulazu u Đerdap 1 i vazdušne zavese koje štite turbine od leda koji je pokrio čitavu površinu akumulacije. U toj zoni ima leda od brane do 1033 kilometra na Dunavu, da delu reke između Donjeg Milanovca i Golupca”, rekao je Dragišić.

 

Prema njegovim rečima, moguće probleme mogle bi da izazovu ledene sante koje stižu iz gornjeg Dunava i koje gomilanjem mogu da naprave ledene čepove.

 

„Ledeni čepovi usporavaju protok vode i potencijalna su opasnost od poplava. Zato ledolomac „Greben” od ponedeljka u sektoru Đerdapa razbija led, a od srede na istom zadataku je i rumunski ledolomac „Golijat”, objasnio je Dragišić.

 

Plovidba Dunavom je na ovom delu obustavljena.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Srbija Ziđin Koper donirala 1,2 miliona dinara Fudbalskom klubu Krivelj

Ist Media

Beživotno telo Boranke izvučeno iz Borskog jezera

Ist Media

Poznata još dva imena koja će nastupiti na ovogodišnjem Nišvilu. Sjajna Dženi Mekferson i jazz trubač Teo Kroker

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X