NIN: Uskoro se ukida TV pretplata. Novinarske organizacije oprezne

249 0

Prema pisanju NIN-a, Vlada Srbije će najverovatnije tokom nekoliko narednih meseci ukinuti pretplatu za RTS, a pored toga biće ukinuto najmanje još 35 neporeskih i parafiskalnih nameta koje plaćaju građani i privreda, saznaje NIN od dobro obaveštenih izvora u Vladi.

 

 

U novinarskim udruženjima se protive ukidanju pretplate za RTS, pogotovo ukoliko država planira da se ubuduće javni servis finansira iz republičkog budžeta.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je zabrinuto povodom nezvaničnih najava da bi uskoro mogla da bude ukinuta RTV pretplata.

 

“Pozivamo Skupštinu Srbije i Vladu Srbije da, pre eventualnog donošenja ovako važne odluke, obave konsultacije sa medijskim udruženjima i asocijacijama kako bi se sagledala celina problema.

 

NUNS smatra da se nikako ne bi smelo dogoditi da javni servis, umesto iz pretplate, bude finansiran direktno iz budžeta i da priliv novca direktno zavisi od odluka Vlade Srbije. Novi sistem finansiranja javnog servisa mora da bude takav da obezbedi nezavisnost uređivačke politike i onemogući upliv vladajućih struktura na uređivačku politiku.

 

“Tačno je da javni servis, uglavnom zbog siromašenja stanovništva iz pretplate dobija sve manje novca i da je potrebno nešto menjati, ali se ne bi smelo dogoditi da trenutne okolnosti budu iskorišćene kao prilika da izvršna vlast, kroz kontrolu budžeta tog servisa, poveća upliv u uređivačku politiku”, upozorava NUNS.

 

Ova organizacija smatra da ukoliko sistem finansiranja i bude menjan na način koji podrazumeva izdvajanje budžetskih sredstava, nužno bi bilo primeniti model koji se primenjuje na nezavisne institucije.

 

To znači da bi parlament na početku godine trebalo da izglasa budžet kojim bi raspolagao javni servis, bez mogućnosti da vlada i njeni organi menjaju utvrđeni iznos ili dinamiku priliva sredstava. Postoje i drugi modeli koji se već primenjuju u svetu, a koje bi valjalo pažljivo razmotriti.

 

I UNS u saopštenju navodi da postoji zakon kao osnov za finansiranje RTS-a i da, ukoliko želi da promeni način finansiranja, država mora obezbediti zakon koji će garantovati ekonomsku nezavisnost RTS-a, ali i mehanizme kako bi se taj zakon sprovodio.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X