Ekonomija

Niču PRVE KONTURE istražnog niskopa ležišta ČUKARU PEKI

BOR, (IST Media, foto: D. Novaković) – Nakon sedmomesečnih radova na izgradnji istražnog niskopa ’’Čukaru Peki’’, već se prepoznaju prvi elementi rudarske infrastrukture budućeg rudnika bakra kompanije ’’Rakita’’, ćerke firme kanadske kompanije ’’Nevsun’’.

Započeta je izgradnja ulaznog i izlaznog niskopa, čija dužina treba da bude oko 2.600 metara, koji će poslužiti za potvrdu rudnih rezervi.  Ima nagib od 14%, tako da će kraj niskopa biti na dubini od oko 400 metara.

Po dosadašnjim podacima, u gornjoj zoni tog ležišta rudne rezerve su procenjene na milion tona bakra i oko 70 tona zlata.

Kako je do sada objavila kompanija ’’Nevsun’’, investicija na projektu ’’Čukaru Peki“ od 2018. do 2022. godine iznosiće 590 miliona dolara, što je jedna od najvećih „grinfild“ investicija u Srbiji.

U tom periodu, planirano je zapošljavanje 600 radnika, dok se očekuje da podizvođačke kompanije uposle dodatnih 300 ljudi.

Ukoliko se projekat realizuje prema planu, otvaranje rudnika se očekuje 2022. godine.

Od tada pa do 2038. očekuje se dodatna investicija od 457 miliona dolara. Ako sve ide po projektu, rudnik, u kome bi se eksploatacija obavljala podzemnim putem, trebalo bi da pruži uhlebljenje za blizu 700 radnika.

Koliko ovaj projekat ima uticaja na lokalnu i širu zajednicu, najbolje govori podatak da će „Rakita“, tokom eksploatacije, potrošiti više od milijardu dolara za operativne troškove poput zarada, struje, energenata i održavanja.

Od otvaranja i pokretanja jednog ovakvog rudnika, velike benefite bi imao kako grad Bor, tako i cela Srbija. Direktna korist bi se ogledala kroz poreze i rudne rente u okvirnom iznosu od oko 450 miliona dolara.

 

Izvor: Novosti

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Ziđin: Nakon testiranja metalurških agregata u toku kontrola rada

Ist Media

[VIDEO nove Elektrolize] Ministar privrede: Ziđin trostruko premašio obaveze investiranja u nekadašnji RTB

Ist Media

Otvoren novi MAXI SUPERMARKET u Boru

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X