EkonomijaNaslovi.netTema danaНекатегоризовано

Nezavisnost: Budući menadžment RTB da uloži depozit za slučaj neuspeha

BOR, (IST Media) Sindikat “Nezavisnost” Rudarsko-topioničarkskog basena (RTB) Bor, protivi se otpuštanju radnika tog preduzeća u procesu Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR), a prihvata prirodan odliv radnika i dobrovoljno izjašnjavanje kroz socijalni program i otpremninu.

 

Jankucic Dragan1Nije svejedno poslovanje kompanije sa 5.000 radnika, u kome sav ostvareni prihod uz minimalnu dobit ostaje u Srbiji ili veća dobit iste te kompanije kojom bi upravljao najavljeni strani menadžment, a sa prepolovljenim brojem radnika”, rekao je medijima predsednik te organizacije, Dragan Jankucić.

 

On smatra da je po UPPR najosetljivije pitanje za sindikate upravo racionalizacija zaposlenih, gde se u periodu od pet do osam godina očekuje smanjenje za oko 1.500 radnika.

 

UPPR je za nas jedino rešenje koje omogućava dalji opstanak kompanije i 5.000 radnika u rudarstvu i metalurgiji, opštine Bor i većeg dela Timočke Krajine”, rekao je Jankucić, podsetivši da bi se njime borska kompanija rešila istorijskih dugova na način koji bi bio prihvatljiv i njegovim starim poveriocima.

 

Razmatrajući plan uvođenja profesionalnog menadžmenta u RTB Bor, u sindikatu “Nezavisnost” su oprezni.

 

livenje topionicaBudući da je profesionalni menadžment u „Železari“ Smederevo ostvario gubitak od 144 miliona evra, vrlo smo obazrivi i zabrinuti. Potrebno bi bilo da kompanije koje žele da konkurišu na tenderu za uvođenje svog menadžmeta radi upravljanja RTB-om ulože depozit kao garanciju u slučaju neispunjenja ugovorenih obaveza i očekivanog rezultata”, rekao je Jankucić.

 

Planom reorganizacije sa stanjem na dan 31. mart 2016, predviđen otpust duga u visini 90 odsto obaveza svih neobezbeđenih poverilaca, otplata preostalih 10 odsto duga u ratama u narednih osam godina, otpis zateznih kamata od datuma preseka stanja do datuma početka primene UPPR, konverzija duga Fonda za razvoj u kapital i zadržavanje založnog prava.

 

U mere reorganizacije spada i uvođenje profesionalnog menadžmenta, racionalizacija broja zaposlenih u narednih pet godina, kao i statusna promena pripajanja, gde će RTB Bor grupa ubuduće biti organizovana tako što će matičnom preduzeću biti pripojena njegova tri zavisna društva – Rudnici bakra Bor, topionica i rafinacija i Rudnik bakra Majdanpek.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Realizacijom najvećeg investicionog ciklusa na Zapadnom Balkanu – PRAHOVO 2027 biće otvoreno više od 200 radnih mesta

Ist Media

Danas se u Srbiji godišnje generiše više od dva miliona tona komunalnog otpada koje završava na deponijama

Ist Media

Počela sednica SG Bora. Na dnevnom redu završni račun i kadrovske promene. Odbačeno više predloga opozicije

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X