Nezavisnost: Budući menadžment RTB da uloži depozit za slučaj neuspeha

527 4

BOR, (IST Media) Sindikat “Nezavisnost” Rudarsko-topioničarkskog basena (RTB) Bor, protivi se otpuštanju radnika tog preduzeća u procesu Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR), a prihvata prirodan odliv radnika i dobrovoljno izjašnjavanje kroz socijalni program i otpremninu.

 

Jankucic Dragan1Nije svejedno poslovanje kompanije sa 5.000 radnika, u kome sav ostvareni prihod uz minimalnu dobit ostaje u Srbiji ili veća dobit iste te kompanije kojom bi upravljao najavljeni strani menadžment, a sa prepolovljenim brojem radnika”, rekao je medijima predsednik te organizacije, Dragan Jankucić.

 

On smatra da je po UPPR najosetljivije pitanje za sindikate upravo racionalizacija zaposlenih, gde se u periodu od pet do osam godina očekuje smanjenje za oko 1.500 radnika.

 

UPPR je za nas jedino rešenje koje omogućava dalji opstanak kompanije i 5.000 radnika u rudarstvu i metalurgiji, opštine Bor i većeg dela Timočke Krajine”, rekao je Jankucić, podsetivši da bi se njime borska kompanija rešila istorijskih dugova na način koji bi bio prihvatljiv i njegovim starim poveriocima.

 

Razmatrajući plan uvođenja profesionalnog menadžmenta u RTB Bor, u sindikatu “Nezavisnost” su oprezni.

 

livenje topionicaBudući da je profesionalni menadžment u „Železari“ Smederevo ostvario gubitak od 144 miliona evra, vrlo smo obazrivi i zabrinuti. Potrebno bi bilo da kompanije koje žele da konkurišu na tenderu za uvođenje svog menadžmeta radi upravljanja RTB-om ulože depozit kao garanciju u slučaju neispunjenja ugovorenih obaveza i očekivanog rezultata”, rekao je Jankucić.

 

Planom reorganizacije sa stanjem na dan 31. mart 2016, predviđen otpust duga u visini 90 odsto obaveza svih neobezbeđenih poverilaca, otplata preostalih 10 odsto duga u ratama u narednih osam godina, otpis zateznih kamata od datuma preseka stanja do datuma početka primene UPPR, konverzija duga Fonda za razvoj u kapital i zadržavanje založnog prava.

 

U mere reorganizacije spada i uvođenje profesionalnog menadžmenta, racionalizacija broja zaposlenih u narednih pet godina, kao i statusna promena pripajanja, gde će RTB Bor grupa ubuduće biti organizovana tako što će matičnom preduzeću biti pripojena njegova tri zavisna društva – Rudnici bakra Bor, topionica i rafinacija i Rudnik bakra Majdanpek.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

There are 4 comments

 1. Veciti ste gubitasi i jos da vam neko ostavlja depozit,za pre svega vasu nemarnost, je apsurd. privatizacija kao i ostali a ne da nam srcete i ovo malo para iz dzepa.

  Reply
 2. Onda i svi radnici da ostave u depozit po 1000 eur pa na kraju svakog meseca da vidimo da li će primiti platu ili ne, ako su ispunili normu ok ako nisu ode depozit.

  Reply
 3. On traži depozit ? On koji je odrao RTB za babine pčele koje su navodno uginule zbog zagađenja, sta sve jos nije iskoristio i naplatio.Interesuje me zasto tako nije trazio i ovom dosadasnjem menadzmentu sa kojim je šurovao gde god je mogo depozit za ,,eventualni,, promašaj.

  Reply
  1. Da, da, .. tako je Jelena!!! i taj sada drži propoved a koliko je naplatio dedinu vodenicu koja ne postoji već 100 godina i za koju i ne zna gde mu je. Kome je pretio pre izbora i u čije ime? Naravno Sosino!!
   Jadna li nam majka sa takvim „sindikalcima“. Zato i stigosmo tu gde jesmo.

   Reply

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X