Društvo

Neuspešni pregovori Srbija Ziđin Koper i sindikata o povećanju cene rada

 

Ni posle sedam serija sastanaka između poslovodstva kompanije Srbija Ziđin Koper i šest reprezentativnih sindikata, nije postignut dogovor o povećanju zarada.

Ziđin nije prihvatio povećanje cene zarada od 230 dinara po satu, već za 4,1%, odnosno, 200 dinara.

Sindikati su poslovodstvu dali rok da za sedam dana prihvati uslove, a očekuju da pritisak na poslodavca izvrši i Ministarstvo rada i Ministarstva rudarstva i energetike.

U suprotnom, sindikat najavljuje jednosatni štrajk.

Sindikati očekuju i veću podršku radnika i Borana, što je za sada izostalo.

Jer, danas je na zboru pred Generalnom direkcijom bilo tek nešto više od stotinu radnika, a izostala je i podrška Sindikata Nezavisnost.

U međuvremenu, oglasila se i kompanija Srbija Ziđin Koper, koja u saopštenje naglašava da bi, prema poslednjoj ponudi koju je predložio menadžment, zarada oko 70 odsto zaposlenih bila uvećana 11 odsto, a oni sa nižom platom u kompaniji mogli bi da očekuju povećanje od 15 odsto.

Kako na jučerašnjem sastanku predstavnici šest reprezentativnih sindikata nisu prihvatili ovu ponudu, obe strane usaglasile su se da u pregovore treba uključiti resorna ministarstva. Menadžment Srbija Ziđin Koper nastaviće da pregovara u dobroj veri, sve do postizanja obostrano prihvatljivog rešenja, naveli su u Ziđinu.

Podsećaju da su u 2023. godini zarade u Boru i Majdanpeku uvećane su 14 odsto.

Prošlogodišnja prosečna neto zarada iznosila je oko 126.000 dinara, a u poređenju sa neto prihodom od pre pet godina uvećana je 87 odsto.

Dalje se u saopštenju navodi da ukupan broj zaposlenih u Srbija Ziđin Koper premašuje šest hiljada, a od dolaska kineskog strateškog partnera 2018. godine zaposleno je 2900 novih, mladih radnika.

Dalje, Ziđin Koper navodi:

Plate radnika u kompaniji daleko premašuju lokalni nivo prihoda po glavi stanovnika, a 45 odsto su veće od proseka u Republici Srbiji. Pored osnovne zarade kompanija zaposlenima isplaćuje topli obrok u visini 17% prosečne zarade u Republici Srbiji, odnosno oko 14.000 dinara, kao i regres za godišnji odmor u iznosu 121.200 dinara godišnje.

Takođe uvedeni su i isplaćuju se mesečni i godišnji bonus, bonusi za prisutnost, doprinos bezbednosti i zaštiti životne sredine. Mnoga prava zaposlenih uređena su znatno povolјnije nego što je to predviđeno Zakonom o radu.

Strateško partnerstvo Ziđin Majning Grupe sa Vladom Republike Srbije donelo je veliko pobolјšanje na polju bezbednosti i zdravlјa na radu, zaštiti životne sredine, otvoreni su novi rudnici, nabavljena je nova oprema i implementirana savremena tehnologija.

Srbija Ziđin Koper svrstava se u najveće izvoznike u Srbiji, ali spada i u red privrednika sa najvećim uplatama po osnovu raznih poreza i naknada, jer je dosad u republički budžet uplatila više od 484 miliona američkih dolara, navode u Ziđin Koper.

 

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

INSTAGRAM KRIVELJ. O pregovorima zbog blokade pohvalila se ministarka, ali bez reči o rešenju

Ist Media

Stranke i udruženja reagovali povodom saopštenja kompanije Srbija Ziđin Koper i blokade puta u Velikom Krivelju

Ist Media

Park u Boru najavljen kao park za kućne ljubimce. Hoće li konačno vlasnici pasa koristiti kese za skupljanje izmeta?

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X