Nemačka sprečava Srbiju da otvori prvo poglavlje pregovora s EU

179 0

 

Autor/izvor: SEEbiz  Šefica pregovaračkog tima sa EU Tanja Miščević kaže da samo Nemačka nije dala zeleno svetlo za otvaranje prvog poglavlja u pregovaračkom procesu.

 

“Mi smo završili sve tehničke pripreme za poglavlje 32, koje se tiče finansijske kontrole, ali Nemačka još nije odobrila da se ono otvori”, rekla je Miščevićeva novinarima u Briselu nakon uspešno okončane runde skrininga o zaštiti intelektualne svojine.

 

Clouds from the world

 

Ona je ukazala da Nemačku obavezuje stav Bundestaga, koji traži da se najpre otvori poglavlje 35, koje je vezano za proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, i poglavlja 23 i 24 o vladavini prava, za čije su otvaranje pripreme još u toku.

 

Miščevićeva je izrazila zadovoljstvo zato što je danas završen skrining za poglavlje 7 o zaštiti intelektualne svojine, čime je Srbija okončala ovaj proces za 20 od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja, a do kraja sledeće nedelje skrining će biti završen i za poglavlja o ribarstvu i životnoj okolini.

 

“U oblasti zaštite intelektualne svojine imamo vrlo dobro uređeno zakonodavstvo, ali važna je i primena”, rekla je Miščevićeva i dodala da je ova oblast značajna i zbog prijema u Svetsku trgovinsku organizaciju, u koju Srbija mora da se učlani pre pristupanja EU.

 

Direktorka Zavoda za intelektualnu svojinu Branka Totić, koja je predvodila radnu grupu za ovo poglavlje, rekla je da su eksperti Evropske komisije zatražili da im se dostave sudske odluke o procesima u vezi sa kršenjem autorskih prava u Srbiji.

 

“Oni hoće da vide kako se zakoni primenjuju u praksi i kolike su kazne za njihovo nepoštovanje”, rekla je ona.

 

Proces skrininga, kojim se utvrđuje usklađenost zakonodavstva zemlje kandidata sa evropskim standardima, sprovodi se posebno za svako poglavlje i predstavlja neophodnu fazu regovaračkog procesa.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X